Publicerad: 2022-09-22 15:54 | Uppdaterad: 2022-09-22 15:54
KI i medierna 12-18 september
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s synlighet i internationell och svensk media.
Söndag 18 september
- DN borrade i olika smittor som sprids i takt med höstens framskridande, Anders Sönnerborg intervjuas.
- SvD borrade i de senaste rönen om kopplingen mellan serotonin och depression, Johan Lundberg är intervjuad.
Lördag 17 september
- KI-professor emeritus Jörgen Nordenström argumenterar här på DN Debatt för att ge patienter möjlighet att stämma vården när köerna inte kortas snabbt nog.
- Lukt-Johan Lundström gästade SR:s P4 Extra för att prata dofter och attraktion, ca 1:13 in i programmet.
Fredag 16 september
- TT rapporterade om nya siffror som visar på låg svensk överdödlighet sedan 2021, Karin Modig kommenterar, här i Omni. Samma nyhet togs upp av SR:s Ekot, och även här intervjuas Karin Modig. Också TV4 tog upp ämnet och använde Modig som expert.
- Universitetsläraren lät Kristina Palm ge råd om hur hybridarbetet ska kunna fungera bra för fler.
Torsdag 15 september
- Nyheter 24 rapporterade om att före detta komikern och nuvarande sistaårsstudenten på KI:s psykologprogram Zoran Ismail gör comeback i poddform.
- Expressens Hälsoliv rapporterade om kommande riktlinjer som ska förbättra framför allt kvinnors situation vid hjärtinfarkt, Karin Schenck-Gustafsson kommenterar.
- TV4-nyheterna rapporterade om nya KI/DS-rön som öppnar för ett nässpraysburet covid-vaccin, Charlotte Thålin intervjuas.
- Flera KI-forskare har undertecknat den här debattartikeln i Aftonbladet som ger råd till tillträdande regering om vikten av forskning för att förbättra vården.
Onsdag 14 september
- Läkares utmattning äventyrar patientsäkerheten enligt nya brittiska och grekiska rön, Emma Brulin kommenterar i Läkartidningen.
- Sven Bölte intervjuades i Special Nest om NPF-diagnoser och läkemedelsförskrivning.
- Lars L Gustafsson och Birgit Eiermann har satt sitt namn under den här medicinska kommentaren i Läkartidningen som argumenterar för att Socialstyrelsen bör föreslå en modell för farmakologiska kunskaps- och beslutsstöd i vården.
- Flera KI-forskare finns bland de 21 undertecknarna som på Expressen Debatt argumenterar för att ett visst covid-läkemedel bör användas också i Sverige.
- Expressens Hälsoliv lyfte problemet med att den fysiska aktiviteten tenderade avta under pandemi-isoleringen bland äldre, Mai-Lis Hellénius intervjuas.
- Svenskt demenscentrum uppmärksammade KI-forskning som hoppas ge ledtrådar till orsakerna till Alzheimer, KI:s Sophia Schedin Weiss intervjuas.
- Flera KI-forskare står bakom den här temaartikeln i Läkartidningen som slår fast att vårdpersonal har en nyckelroll att spela för att få fler att röra på sig. Inom samma tema publiceras den här artikeln som handlar om hur fysisk aktivitet kan förbättra livskvaliteten för cancerpatienter, flera KI-forskare står bakom, liksom denna som handlar om hur fysisk aktivitet kan förbättra livet för personer med kol och lungfibros. Och den här som kopplar fysisk aktivitet till omedelbar (positiv) effekt hos patienter med depression och ångest, samt denna i samma tema som handlar om att all rörelse räknas.
- UR-programmet Hjärta och hjärna, som programleds av Emma Frans bland andra, gästades av KI:s Sven Bremberg och ämnet var tonåringar.
Tisdag 13 september
- Vetenskapsradion rapporterade om franska rön som visar att genetiskt anpassad behandling kan förlänga livet hos patienter med svårbehandlad bröstcancer, KI:s Linda Lindström kommenterar, inslaget börjar 2.30 in i programmet.
- Läraren rapporterar att lärare många gånger har en mer bullerstörd arbetsmiljö än exempelvis byggnadsarbetare, sig stödjande på KI-forskning.
- Martin Jädersten och Nikolas Herold står bakom det här egenreferatet i Läkartidningen som ställer i utsikt en ny standardbehandling vid akut myeloisk leukemi.
Måndag 12 september
- Petter Brodin intervjuades i SR:s Vetenskapsradion om vikten av vetenskapligt samarbete för att nå nya mål.
- Universitetsläraren porträtterade VR:s nya GD Katarina Bjelke, tillika KI:s f.d. UD.