Publicerad: 2022-10-24 12:30 | Uppdaterad: 2022-11-10 16:31
KI i medierna 10-16 oktober
Här sammanfattar KI:s presstjänst KI:s synlighet i internationell och svensk media.
Söndag 16 oktober
- Aktuellt fokus konstaterade att det blir politiskt skifte i Region Stockholm.
- Expressen-krönikör Hanif Bali exemplifierar med KI i den här texten som lyfter det starka bildningsideal som finns i Iran och hos exil-iranier.
Lördag 15 oktober
- Emma Frans ska föreläsa om falska och riktiga nyheter på Högskolan i Skövde, vilket Skövde Nyheter uppmärksammade.
- Joar Guterstam hjälpte till att reda ut vad som är sant respektive falskt gällande användning av lustgas i berusningssyfte i SVT.
- University World News citerade rektor Ole Petter Ottersen i den här artikeln som handlar om vikten att ta till sig ett globalt synsätt för lärosäten.
Fredag 14 oktober
- Forte delar ut 90 miljoner till forskning om barns och ungas psykiska hälsa, flertalet KI-forskare finns bland anslagsmottagarna.
- Vetenskapsradion rapporterade om en ny form av genterapi som för första gången använts på barn i Sverige med spinal muskelatrofi, KI:s Thomas Sejersen är intervjuad. Tekniken presenteras mer i helfigur i Vetenskapsradion Hälsa samma dag.
- SvD rapporterade om ett nytt fall av misstänkt korruption på framför allt NKS, men den misstänkte är KI-anknuten.
- Emma Forsén Mantilla intervjuades i Femina om myter och sanningar kring ätstörningar.
- Läkemedelsvärlden rapporterade om en KI-studie som visar på oroväckande antikroppsresistens hos en ny virusvariant, Ben Murrell citeras.
- Dagens PS berättar historien om hur forskning vid KI ligger till grund för ett banbrytande läkemedel.
- Gazzine.com, som beskrivs som ett försök att skapa ett Spotify för skriven text, publicerade den här artikeln om yoga som hjälpmedel för att minska alkoholsug, KI:s Mats Hallgren är intervjuad.
- KI-professor Jan Zedenius har valts till president för IAES, vilket Läkartidningen visste berätta.
- De svenska och nederländska kungaparen besökte SciLifeLab vilket Dagens Teknik valde att ta upp, KI nämns.
- TV4 rapporterade om KI-rön som visar på en koppling mellan sociala medier och psykisk ohälsa, Sissela Nutley intervjuas.
- Mai-Lis Hellénius intervjuades om hälsosamma matvanor i SvD.
Torsdag 13 oktober
- Krönikör Agnes Arpi understryker i den här texten på Altinget vikten av att barnmorskor håller sig till sanningen, Helena Kopp Kallner citeras.
- Den här debattartikeln i Skolvärlden argumenterar för vikten av att hjälpa skolelever med språkstörning/DLD, en av undertecknarna är KI-logoped Anna Eva Hallin.
- LiveScienceSweden rapporterade om ett nytt samarbete som ska föra precisionsmedicinen vidare, KI är en av deltagarna.
- Aftonbladet intervjuade Suzanne Axell, mångårig före detta programledare för ”Fråga doktorn” i SVT och hedersdoktor vid KI apropå en ny bok.
Onsdag 12 oktober
- Universitetsläraren publicerade en längre artikel med och om Ole Petter Ottersen om hans tid som rektor, och passade också på att publicera en resonerande text om Macchiarini-ärendet (kritisk mot KI i allmänna ordalag) och en exposé om KI:s historia.
- Nästan samtliga svenska lärosäten backade i en ranking, och då blir den journalistiska vinkeln förstås att det högst rankade hamnar i rubrikerna, som i TT:s text som publicerades i Aftonbladet, många andra medier hade samma eller liknande artiklar och inslag med snarlika rubriker.
- Vetenskapsradion rapporterade om att många barn utsätts för oönskade kontaktförsök online, men att deras föräldrar inte känner till det, Sissela Nutley intervjuas. Inslaget börjar ca 3 minuter in i programmet.
- Uppdrag granskning riktade mutanklagelser mot en KI-anknuten forskare.
- Det här egenreferatet i Läkartidningen kopplar upprepade allvarliga infektioner till ökad risk för alzheimer och andra neurodegenerativa sjukdomar, Jiangwei Sun och Jonas F Ludvigsson har författat.
- Expressens Hälsoliv rapporterande om ökade fall av ätstörningar under pandemin, KI:s Anna Ohlis intervjuas.
Tisdag 11 oktober
- SVT Nyheter Dalarna rapporterade om en KI-designad kurs för att synliggöra psykisk ohälsa och förebygga självmord.
- Kollega rapporterade om kommande KI-forskning som ska undersöka kabinpersonalens villkor och arbetsmiljö, KI:s Filippa Folke intervjuas.
- Så kallad peer-learning ska användas vid vfu också för barnmorskestudenter rapporterar Vårdfokus, och refererar ett sådant projekt på KI för två år sedan.
- Lisa Thorell är intervjuade i den här artikeln i Forskning & Framsteg som funderar kring hur sociala medier påverkar unga psykiskt.
- KI-professor Juha Kere intervjuades av SVT:s Uutiset om DNA-tester som blir allt mer pålitliga.
Måndag 10 oktober
- Kurera lyfte KI-forskning som visar att omega-3-fettsyror bidrar till att covid-19-drabbade blir bättre.
- Allt fler svenska män väljer att sterilisera sig, rapporterar DN, som bland andra pratat med Stefan Arver.
- Forskningen som undersökt om valet av förlossningsmetod påverkar det framtida sexlivet togs upp i DN, KI:s Viktor H Ahlqvist intervjuas.