Publicerad: 2021-09-13 15:42 | Uppdaterad: 2021-09-21 15:52
KI i medierna 1-12 september 2021
Det här är presstjänstens löpande översikt av KI-relaterad medieexponering. Den baseras på medierapporter som inte alltid är heltäckande. Om du som KI-företrädare medverkat i mediala sammanhang får du gärna tipsa på pressinfo@ki.se.
Söndag 12 september
- När Expressen skrev om hur Norges smittspridning ökar fick Ali Mirazimi uttala sig om riskerna för att samma sak kommer att ske i Sverige när restriktionerna snart hävs.
- KI-doktoranden och logopeden Åsa Moberg gästade podden Barnpsykologerna när de tog upp temat språkstörningar.
Lördag 11 september
- När SVT rapporterade om den amerikanska studien som visar att ovaccinerade löper 4,5 gånger högre risk att smittas av covid-19 än vaccinerade, fick Gunilla Karlsson Hedestam bekräfta att detta visar att vaccinen fungerar väl.
- Kvällsposten/GT skrev om de ”vaccinklyftorna” i Malmö, och Ali Mirazimi intervjuades om att effektiviteten hos vaccinen är mycket hög trots att de togs fram snabbt.
- DN gjorde en sammanfattning på hur sjukvården har förändrats av 1,5 års pandemi och KI-professorn Anders Sönnerborg lade ut texten om hur behovet av rna-vaccin ökat drastiskt.
Fredag 10 september
- Joakim Dillner intervjuades i Expressen om att det nu finns vetenskapliga studier som stödjer tredje dosens effekt med ökat skydd mot allvarlig sjukdom.
- På ämnet barnvaccin mot covid-19 sa Ali Mirazimi att han anser att nyttan nu tycks överväga risken.
Ej coronarelaterat:
- Flera medier uppmärksammade studien som visar att förskrivningen av läkemedel för alkoholberoende i specialistvården både är låg och ojämlik. Forskare och psykolog Sara Wallhed Finn fick uttala sig i SVT.
- KI lyftes positivt fram som det enda universitet som aktivt höjt rösten mot förändringarna i utlänningslagen som gör att Sverige kan förlora viktiga kompetenta forskare.
Torsdag 9 september
- Joakim Dillner fick i SVD:s podd Ledarredaktionen ge sin syn på pandemiläget och beslutet om att lätta på restriktionerna den 30 september.
- Barometerns ledarskribent hänvisade till KI:s forskning när de skrev en text om att fler måste vaccinera sig.
- Docent Nele Brusselaers medverkade i en debattartikel i Expressen med uppfattningen att restriktionerna i Sverige tas bort i ett mycket osäkert smittoläge.
- Forskning & Framsteg publicerade en artikel om det första godkända dna-baserade vaccinet mot covid-19 och lät Matti Sällberg uttala sig om det.
Ej coronarelaterat:
- Tidningen Arbetsliv skrev om en internationell studie som säger att kognitivt stimulerande arbetsuppgifter och hög utbildning kan minska risken för demens. Docent Serhiy Dekhtyar vid KI intervjuades.
- Professor Lars Agréus gav tips till Expressens läsare om att orolig mage kan vara IBS.
- Johan Lundberg intervjuades i Studio Ett (P1) om hur hallucinogena svampar eventuellt skulle kunna användas som behandling mot depression (ca 1,25 in i programmet).
Onsdag 8 september
- Charlotte Thålin intervjuades i kanadensiska Global Edmonton om olika former av immunitet.
- Matti Sällberg medverkade i SVT:s Morgonstudion och flaggade för att det kanske kommer behövas så många som fem vaccindoser för att få bukt med pandemin.
- Expressen rapporterade kritiskt om ett bolag som KI samarbetade med för att snabbt bygga upp testning i pandemins inledande skede, flera KI-företrädare nämns och citeras. Riksdagsledamot Maria Nilsson (L) ansåg på debattplats i samma tidning av KI borde vetat bättre, angående rapporteringen. En replik signerad Ole Petter Ottersen publicerades på samma sida en vecka senare.
- Gunilla Karlsson Hedestam medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon för att kommentera att KVA vill ha en tredje vaccindos för äldre.
- En studie visar att var tionde lågstadieelev inte kan läsa, TV4:s Nyhetsmorgon rapporterade och hade intervjuat KI:s Anna Eva Hallin.
- Omni citerade SVT som intervjuat KI:s Ida Morgensen om en studie som visar att inga långsiktiga lungproblem tycks kvarstå hos barn och unga som genomgått covid-19. TT plockade upp samma nyhet vilket gav en lång rad publiceringar, till exempel i Aftonbladet.
- KI:s Birger Forsberg är en av författarna till den här debattartikeln i Läkartidningen som visar att dödligheten på äldreboenden i stort följer dödligheten i befolkningen i stort under pandemin.
- KI:s Kristian Borg är en av författarna till inledningen på Läkartidningens tema om rehabiliteringsmedicin, inte minst aktualiserat av pandemin.
- SVT:s Aktuellt rapporterade om högt tryck mot barnakutmottagningarna efter stor infektionsspridning när skolorna öppnar, delvis som en följd av det inte blev någon influensasäsong förra året, Petter Brodin intervjuas ca 30 minuter in i programmet.
Ej corona-relaterat:
- Tidningen Arbetsliv rapporterade om vikten av att kunna stanna upp i nuet, kanske med hjälp av yoga eller mindfulness – KI:s Marianne Papp är intervjuad.
- Samma tidning listade goda råd för hur man ska sitta bäst när man arbetar, sig stödjande på fakta från KI-fysioterapeuten Wim Grooten.
- Rektor Ole Petter Ottersen debatterade i Dagens Samhälle om att nya formuleringar i utlänningslagen skapar osäkerhet för internationella doktorander och forskare.
- Dagens Medicin uppmärksammade att KI:s (och sjukhusets) Malin Nygren-Bonnier prisats som Årets fysioterapeut 2021.
Tisdag 7 september
- KVA anser att en tredje vaccindos bör ges till äldre i ett utskick där Gunilla Karlsson Hedestam uttalar sig. TT gjorde nyhet, Aftonbladet publicerade, bland andra.
- Vetenskapsradion på djupet handlade om hur pandemin blixtbelyst hur vanliga livsstilssjukdomar varit riskfaktorer och frågade sig om människors och planetens hälsa hänger ihop, Peter Swartling Peterson var en av de intervjuade.
- Soo Aleman gästade TV4:s Nyhetsmorgon för att sammanfatta vad vi lärt oss om virusets påverkan på kroppen, såhär 18 månader in i pandemin.
- Expressen funderade kring om det kan finnas ett medfött skydd mot covid-19, möjligen i form av gener från neandertalare, Hugo Zeberg intervjuas.
- SVT rapporterade om en studie som visar att unga som haft covid-19 inte tycks ha några kvarstående lungskador, Erik Melén och Ida Mogensen citeras.
- Jan Albert kommenterade i SVT det faktum att de nordiska länderna går lite i otakt vad gäller att öppna samhället eller ej.
Ej corona-relaterat:
- Expressen tog upp problemet med ”orolig tarm” och lät KI:s Lars Agréus spela expertrollen.
- Tidningen Kollega listade tips för en mer effektiv arbetsdag, sig stödjande på KI-forskare Gisela Bäcklander.
- Gunilla Brodda Jansen är en av författarna till den här temaartikeln i Läkartidningen om hur man bäst rehabiliterar patienter med långvarig smärta.
Måndag 6 september
- TV4 rapporterade om en ny studie som visar att patienter med långtids-covid har sämre testresultat än före detta iva-patienter, Judith Bruchfeld och Mikael Björnson gästade Nyhetsmorgon för att kommentera.
- Ali Mirazimi svarade på läsarfrågor i Expressen.
- Den här The Conversation-artikeln om immunitet och olika vaccin författad av Charlotte Thålin plockades upp av kanadensiska Yahoo!
Ej corona-relaterat:
- Finska Studentbladet undersökte hur det kan vara att som finlandssvensk vara bosatt i Sverige, ett av exemplen är Patricia Björkman, KI-studerande.
- Ekot lät KI:s Petter Ljungman kommentera en studie som visar på samband mellan dålig luftkvalitet och plötsligt hjärtstopp.
- Tom Bellander intervjuades i P1 Morgon om hälsoriskerna vid sopbränder och andra.
- Debatten för eller emot en sockerskatt avslutades på DN debatt, Claude Marcus är en av undertecknarna till slutrepliken.
Söndag 5 september
- TT, här i Aftonbladet, borrade i företeelsen att vårdpersonal offentligt luftar kritik mot ovaccinerade som tar upp vårdplatser, ett ovanligt beteende enligt KI:s etiker Gert Helgesson.
- SVT:s Agenda tog upp frågan om huruvida barn bör vaccineras mot covid-19, Anders Björkman gästade studion för att debattera, cirka 20 minuter in i programmet.
Ej corona-relaterat:
- KI:s Agneta Herlitz hjälper DN att reda ut vilka skillnader som finns mellan könen vad gäller hjärnan och olika beteenden.
- DN varnade på ledarplats för att åtstramade regler kring migration riskerar att stöta bort forskartalanger från svenska lärosäten, en fråga där många KI-företrädare engagerat sig.
- Fyra KI-professorer argumenterade på debattplats i DN för att mer resurser borde läggas på förebyggande åtgärder, mothugg kom och finns länkat längst ned på sidan.
Lördag 4 september
Ej corona-relaterat:
- KI:s Astrid Seeberger levererade tankar för dagen i SR:s P1.
Fredag 3 september
- Professor emeritus Anders Vahlne intervjuades av Svenska Dagbladet på ämnet vaccination av barn ned till 12 år.
- Life-time rapporterade om en ny studie som visar på hög skyddseffekt efter covidvaccinering, Ali Mirazimi är en av de som kommenterar.
- Expressen försökte besvara frågan om varför det verkar vara svårt att få fram läkemedel mot covid-19, Ali Mirazimi intervjuas.
Ej corona-relaterat:
- Tidningen Arbetsliv publicerade en artikel om hur människors arbetsminne påverkas av multitasking och KI-docent Lisa Thorell förklarade pedagogiskt mekanismerna.
- KI-forskaren och (s)-politikern Arne Lindqvist var inblandad i en stundtals hetsig debatt i hemkommunen Värmdö, här skildrat av Nacka/Värmdö-posten.
- Flera KI-forskare står bakom den här medicinska kommentaren i Läkartidningen som argumenterar för att bröstcancerpreventionen bör skräddarsys.
Torsdag 2 september
- Ali Mirazimi fick uttala sig i Dagens Nyheter med anledning av en brittisk studie av så kallade genombrottsinfektioner, det vill säga personer som får covid-19 trots att de är vaccinerade.
- Ali intervjuades också av Expressen i en artikel om den nya covid-19-mutationen ”my” och om huruvida vaccinen kommer skydda även mot denna.
- Två KI-medarbetare medverkade i P1 Morgon: Gert Helgesson (ca 30 minuter in i programmet) intervjuades om forskningsfusk och pressen som forskare kan känna, och senare i sändningen medverkade även Matti Sällberg (ca 1:20 in i programmet på ämnet vaccin och preparat som inte har effekt mot covid-19.
- Lotta Borg Skoglund intervjuades i SvD om utmaningar i livet med barn, särskilt om de har en diagnos, apropå en aktuell bok.
Ej corona-relaterat:
- Väldigt många medier tog upp KI:s placering på Times Higher Education-rankingen. TT:s version publicerades i många tidningar, till exempel denna öppna sida på Ny Teknik.
- P4 Stockholm intervjuade på samma ämne universitetsdirektör Katarina Bjelke, samt en av våra nya studenter.
- Forskaren Gisela Bäcklander blev intervjuad i Unionens tidning Kollega. Artikeln handlade om att hitta sätt att behålla fokus under arbetsdagen.
- Dagens medicin uppmärksammade att Marianne Arner utnämnts till adjungerad professor i handkirurgi vid KI.
Onsdag 1 september
- Lennart Svensson medverkade i TV4:s Nyhetsmorgon och konstaterade att pandemin är här för att stanna eftersom det knappast kommer uppstå en livslång immunitet.
- Aftonbladet rapporterade om fall där dubbelvaccinerade ändå blivit svårt sjuka i covid-19, Matti Sällberg kommenterar.
- DN rapporterade om att läkemedelsföretagen satsar på att uppdatera sina virus för att bättre kunna möta deltavarianten, något som Gunilla Karlsson Hedestam tycker verkar klokt.
- Studio Ett i P1 rapporterade om de senaste rönen om virusvarianten My, Ali Mirazimi intervjuas.
- Det är stora skillnader i vaccin-täckning mellan olika delar av Stockholm, rapporterade DN, Ali Mirazimi kommenterar.
Ej corona-relaterat:
- Läkemedelsvärlden rapporterade om KI-rönen som antyder att ketamin minskar snarare än ökar frisättningen av glutamat, Per Svenningsson är intervjuad.
- Det vore bra om fler regioner gjorde som Västra Götalandsregionen i organiseringen av huvudvärksvården, hävdas i den här debattartikeln i Dagens Medicin som undertecknats av flera KI-verksamma.
- DN borrade i varför vi blir arga, och hur vi ska kunna dra nytta av känslan – KI:s Hanna Sahlin är en av de intervjuade.
- Läkartidningen rapporterade om att KI startat en särskild insamling för att ge afghanska forskare möjlighet att bedriva sin forskning på KI.