Publicerad: 2017-02-06 16:21 | Uppdaterad: 2017-02-09 10:22

KI-forskarna ställer in resor till USA

John Pernow, Jon Lundberg och Eddie Weitzberg. Foto: Gustav Mårtensson

Tre KI-professorer – John Pernow, Jon Lundberg och Eddie Weitzberg – bojkottar USA.

– Jag följde nyhetsrapporteringen om Donald Trumps inreseregler och luften bara gick ur mig och jag kände: ”Nej, jag vill inte åka dit”, säger Jon Lundberg.

De tre professorerna och deras medarbetare ställer in flera planerade och beställda resor till USA.

– Vi skulle ha talat på kongresser nu i februari och även under våren. Men vi har meddelat arrangörerna att vi ställer in och vi har mötts av förståelse, säger Jon Lundberg.

Beslutet är rent mänskligt.

”Vi kan visa vår solidaritet”

– Vi kan inte göra något för att förändra situationen, men vi kände att vi kan visa vår solidaritet med dem som nekas inträde till USA genom att helt enkelt låta bli att åka dit. Och självklart är vi tydliga med att vi tycker att restriktionerna är helt oacceptabla, säger Jon Lundberg.

Han och kollegorna har informerat KI:s vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright om beslutet.

– KI som myndighet kan naturligtvis inte ställa sig bakom oss, men jag tycker att rektor visade förståelse för att vi fattat det här beslutet på egen hand, säger Jon Lundberg.

Under måndagen gick flera av världens största IT-företag samman för att rättsligt försöka stoppa president Donald Trumps inreseregler. En av deras motiveringar är att ”immigranter eller barn till immigranter har grundat fler än 200 av företagen på Fortune 500-listan”.

– Givetvis är det likadant med vår forskning. Bra idéer har inga gränser för vilken nationalitet vi har som människor, säger Jon Lundberg.

Presidentens order

Den 27:e januari skrev Donald Trump en presidentorder om regler för flyktingar och resenärer.

  • Allt flyktingmottagande stoppas tillfälligt i 120 dagar. Efter de 120 dagarna kommer flyktingar som flyr undan religiöst förtryck att prioriteras.

  • Inga syriska flyktingar kommer att släppas in i USA på obestämd tid.

  • Inga visum kommer att utfärdas, under 90 dagar, till människor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen.

  • Det senaste beskedet från USA:s tullverk är att svenskar med dubbelt medborgarskap som omfattas av Donald Trumps reseförbud ska släppas in i landet. Men det är oklart om det gäller alla.

  • Enligt Trita Parsi, ledare för det iransk-amerikanska rådet i Washington, kan 300 000 svenskar påverkas av presidentordern.

  • Den federala domaren Jason Robart upphävde presidentordern preliminärt i fredags. Vita Huset överklagade, men detta avfärdades av USA:s appelationsdomstol i söndags.

Text: PeKå Englund