Publicerad: 2019-11-28 10:24 | Uppdaterad: 2019-11-28 14:14

KI-forskare bjöds in till Bill Gates och hans team på Gates Ventures

KI-forskare, Professor Susanne Gabrielsson, Institutionen för medicin, Solna och Docent Samir EL Andaloussi, institutionen för laboratoriemedicin bjöds in till Bill Gates och hans representanter för Gates Foundation och Gates Ventures i Seattle den 4 november.

Professor Susanne Gabrielsson och Docent Samir EL Andaloussi höll en privat utbildningssession om exosomer eller extracellulära vesiklar (EVs), som är ett nytt expansivt forskningsfält med potentiella applikationer inom vaccin, terapi och diagnostik. EVs skickar signaler mellan celler både i cellens närhet och på distans i kroppen, och kan därför leverera riktade budskap som kan fungera som behandling mot olika sjukdomar. Dessutom kan de fungera som en ”liquid biopsy” där t.ex. cancerceller eller andra sjuka celler sprider exosomer som kan detekteras i blodet, vilket ger hopp om tidig diagnos av en rad olika sjukdomar.

Utbildningen varade i tre timmar där, förutom Professor Susanne Gabrielsson och Docent Samir EL Andaloussi, även fyra andra världsledande EV-forskare deltog.

Photo of International scientists hosted by Mr Bill Gates in Kirkland, US
From left: Dr. Johan Skog, Prof. Stephen Gould, Prof. Susanne Gabrielsson, Assoc. Prof. Samir EL Andaloussi, Mr Bill Gates, Dr. Michiel Pegtel and Dr. Nihal Altan-Bonnet.

Vi är väldigt glada över att ha fått presentera vår forskning för Bill Gates och att de visar intresse för det snabbt växande forskningsområdet kring exosomer.

Samir El Andaloussi