Föreläsningar och seminarier Välkommen till föredrag på Hagströmerbiblioteket - Charlotta Forss
Badarna i Stockholm: Ett ämbetes uppgång och fall
Under medeltid och tidigmodern tid fanns det i Stockholm, liksom i andra svenska, finska, baltiska och nordtyska städer, publika badstugor som invånarna kunde besöka för både nöje och hälsovård. I badstugorna erbjöds besökarna bastubad – inklusive tvagning – varma karbad och kurer såsom åderlåtning och koppning. De flesta badare, och baderskor, drev sin verksamhet informellt, men under dramatiska omständigheter i samband med pestepidemin i Stockholm år 1657 fick badarämbetet i staden också skråprivilegier.
I det här föredraget kommer vi få möta ett antal av de individer som drev badstugor i Stockholm från sent 1500-tal till tidigt 1800-tal. Hur förstod de sin verksamhet och dess hälsobringande effekter? Hur legitimerade badarna sin expertis i förhållande till andra hälsoprofessioner, såsom barberarna? Och vad hände egentligen inom bastuns fyra väggar? Badare utgör en ofta förbisedd grupp hälsoutövare, men när vi tittar närmare på deras roll i Stockholm under tre sekler framträder en ny bild av föränderliga ideal och praktiker kring hälsa.
Charlotta Forss är biträdande lektor i historia vid Södertörns högskola. Hon har för närvarande ett forskningsprojekt som handlar om väder och identitet i Östersjöområdet under tidigmodern tid. Hon har tidigare forskat om hälsa och moral i den tidigmoderna bastun och hennes senaste publikationer inkluderar antologin Health in Early Modern Sweden utgiven av Amsterdam University Press (2024).
TORSDAG 14 NOV KL. 18.00
Hagströmerbiblioteket Haga Tingshus, Annerovägen 12, Solna
Buss 515 (Odenplan) Hållplats Haga Södra
Anmälan emotses före tisdag 12 november
Email: info@hagstromerbiblioteketsvanner.se Telefon: 070 555 27 36
Förfriskningar serveras, Medlemmar inträde 130 kr Icke medlemmar 180 kr