Föreläsningar och seminarier Vad har vi lärt oss om covid-19 – antikroppssvar och vaccin

2020-10-08 8:00 - 8:45 Add to iCal
Online https://ki-se.zoom.us/j/65292238680?pwd=dGdQQkV1bzdlMWpwa0dBK2h2QWRrZz09

Livestreamat samtal med Gunilla Karlsson Hedestam, som en del av Nobel Calling. Vi fokuserar på antikroppssvar och vaccin för covid-19. Ett nytt virus för människan, sars-cov-2, som orsakar sjukdomen covid-19, har på rekordfart spridit sig över världen och dödat långt över en halv miljon människor. Vi får dagligen ny information om viruset och sjukdomsförloppet.

Det blir allt tydligare att detta virus ger extremt olika symptombild hos olika personer, alltifrån mycket allvarliga, till milda, till inga påvisbara symptom alls. Men även de sociala konsekvenserna av pandemin har drabbat människor olika hårt.

I detta livestreamade samtal fokuserar vi på antikroppssvar och vaccin för covid-19. Gunilla Karlsson Hedestam, professor i vaccinimmunologi, reder ut begreppen.

Bland annat kommer hon att prata om hur immunförsvaret skiljer sig åt mellan olika personer. Alla som drabbas av covid-19 producerar till exempel inte mätbara antikroppar och de antikroppar som binder sars-cov-2 är också olika. Målet med vaccination är att producera så kallade neutraliserade antikroppar, som blockerar virusets förmåga att infektera nya målceller i kroppen.  

Så deltar du

Länk till livestreamat samtal. Det startas precis innan samtalet går igång.

Samtalet med Gunilla Karlsson Hedestam är tillgängligt på Youtube till den 22 oktober 2020. 

Inspelning av livesändningen