Föreläsningar och seminarier Science Today – Vad är tid?
Science Today är en återkommande afterwork som kickstartar hjärnan och helgen med dagens mest spännande forskning och några av Stockholms bästa DJs. Välkommen till den nionde upplagan, denna gång med temat tid, då tre forskare presenterar sin forskning och diskuterar vad vi vet om tidens natur.
Tiden har sin gång och vi uppfattar alla dess närvaro. Forntida civilisationer använde sig av solen, månen och stjärnorna för att bestämma årstider och mäta tid. Idag finns mätmetoder som är så precisa att de kan registrera en attosekund – en miljarddel av en miljarddel av en sekund.
Ändå fortsätter frågan om vad tid egentligen är, att uppta människan genom århundraden. Kan vi säga att framtiden eller det förflutna verkligen existerar? Hur långt är nuet? Vad fanns innan tidens början?
Science Today bjuder in doktorander och postdoktorer från Karolinska Institutet (KI), Chalmers tekniska högskola, Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Stockholms universitet (SU) att presentera sin forskning på Nobelprismuseets scen.
KI forskare
Leonie Balter – Postdoc (Avdelningen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet) och forskare (Psykologiska institutionen, Stockholms universitet).
Ämne: Spelar tidpunkten någon roll? Hur sömnen påverkar den psykiska hälsan under dagen
Sammanfattning: I min forskning undersöker jag varför den psykiska hälsan fluktuerar över tid, från de snabba svängningarna under en enda dag till de mer gradvisa förändringarna under året. Mitt fokus är att förstå hur sömn och sömnens tidpunkt påverkar hur vi fungerar och mår under dagen. Målet är att bättre integrera tidsaspekten i behandlingen av psykisk ohälsa.
Språk
Engelska