Konferenser och symposier Precisionsmedicin ger nya möjligheter till ett friskare liv – är du beredd att dela dina hälsodata?

2022-10-06 16:00 - 17:00 Add to iCal
Online Zoom och på Karolinska Institutet, Biomedicum, Nils Ringertz-salen
Precision
Foto: Getty Images

Genomic Medicine Sweden, Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet bjuder in till ett seminarium om precisionsmedicin. Seminariet är en del av Nobel Calling, Nobelmuseets arrangemang under första veckan i oktober då årets mottagare av Nobelpriset tillkännages.

Vi är mitt uppe i en spännande tid där medicinska och tekniska framsteg har kommit så långt att vi på riktigt kan prata om skräddarsydd vård och behandling. Medicinsk forskning parallellt med utveckling inom bioteknik och AI har på senare år tagit stora kliv mot vad som tidigare mest var en avlägsen vision – precisionsmedicin. Det innebär en omställning inom hälso- och sjukvården som gör att vi i dag kan förebygga och upptäcka sjukdomar i ett tidigt skede och ge effektivare behandlingar. Men med nya möjligheter följer även utmaningar, en av dem är att kunna hantera och dela hälsodata.

Utvecklingen inom hur vi diagnostiserar sjukdomar går fort framåt och idag finns möjlighet att göra mer precis diagnostik. Det innebär att många sjukdomar som vi tidigare sammanfattade under ett och samma namn kan ha flera olika orsaker. Med en mer exakt diagnostik har läkaren bättre förutsättningar att ge en mer individanpassad behandling utifrån varje individs egna förutsättningar. Det här gäller inom flera olika sjukdomsområden, till exempel inom cancer. Antalet patienter i Sverige som diagnostiseras med hjälp av genanalys ökar stadigt. Med nya möjligheter följer även utmaningar, en av dem är att kunna hantera och dela hälsodata.

Karolinska Institutet har bjudit in Anna Martling, överläkaren och professorn vid Karolinska Institutet/Karolinska Universitetssjukhuset, Charlotta Ingvoldstad Malmgren, genetisk vägledare vid Karolinska Universitetssjukhuset och Katarina Nyström, jurist vid Genomic Medicine Sweden att berätta mer om de nya möjligheter som finns för mer precis diagnostik och individanpassad behandling och de nya perspektiven på att dela hälsodata.

Vi diskuterar frågorna vidare i ett panelsamtal tillsammans med Eva Helmersson, patientföreträdare MS och Annemieke Ålenius, avdelningschef eHälsomyndigheten.

En del av Nobel Calling Stockholm

I oktober varje år tillkännages vilka forskare som ska tilldelas de olika Nobelprisen – och först ut är alltid Nobelpriset i fysiologi eller medicin. I kunskapens anda bjuder Nobel Prize Museum, i samarbete med bland andra Karolinska Institutet, på inspirerande event och lärorika möten.

Loggor för Nobel Calling och KI.

Kontakt

Mikaela Friedman Forskningssamordnare