Annan Planetär hälsa: Det som är bra för oss är bra för planeten

2025-05-21 17:00 - 20:45 Add to iCal
Annan Tekniska museet, Museivägen 7, Stockholm
En bild på Jorden.
Planeten Foto: Bjorn Holland/Getty Images

Utforska hur planetens hälsa och människors hälsa hänger ihop – möt forskare och innovatörer, lyssna till expertsamtal och upplev interaktiva utställningar.

Eventet är gratis och öppet för allmänheten, men du behöver en biljett! Biljetterna är begränsade – först till kvarn gäller.  Boka plats.

Program  

17:00 | Dörrarna öppnar 

17:30 | Möt en glaciolog – Erik Huss 
Insikter från fältet: vad glaciärer avslöjar om klimat och hälsa. 

18:00-18:45 | Paneldiskussion: Makten ligger på din tallrik (på engelska) 
Kan vi förändra hur vi producerar, konsumerar och tänker kring mat för både planetens och människors hälsa? 

Moderator: Maria Borelius, författare, vetenskapsjournalist och entreprenör. 

Deltagare i panelen: 

  • Gunhild Stordalen – Läkare, förespråkare för hållbar utveckling och grundare av EAT Foundation som  arbetar för att reformera det globala livsmedelssystemet så att fler människor ska få tillgång till hälsosam mat från en hälsosam planet
  • Mark Lawrence – Professor i hälsosamma och hållbara livsmedelssystem vid Deakin University i Australien.  Har lång erfarenhet av att omsätta forskning till livsmedelspolitik.
  • Maria Wolrath Söderberg – Docent i retorik vid Södertörns högskola, Stockholm. Välkänd för sin forskning om klyftan mellan medvetenhet om klimatförändringar och handling. Vad är det som hindrar oss att leva klimatsmart och vad får fart på oss att ställa om?
  • Paul Behrens – Docent i miljöförändringar vid Leiden University, Nederländerna.  Forskar om hur vi kan bygga en hälsosammare och bättre  värld genom att förändra hur vi producerar energi och mat och bygger vår samhällsekonomi.  Författare till ”The Best of Times, the Worst of Times”, en bok som  skildrar både hoppfulla och dystopiska framtidsscenarier beroende på våra miljöval. 

19:00 | Efter paneldiskussionen kommer Anna Wahlberg, matexpert på WWF, att presentera WWF:s ”One Planet Plate”, som är utformad för att hjälpa dig att välja hälsosamma, hållbara ingredienser och inspirera till att laga måltider som bidrar till ökad biologisk mångfald och minskad klimatpåverkan.   

19:20-20:45 | Four Futures + framtidsverkstad 
Visningen följs av en workshop ledd av SALLY, det nordiska framtidslabbet på EY.  

Utställningar och interaktiva stationer

Hela kvällen fram till 20:45

  • Zero City – En fiktiv stad som siktar på nollutsläpp
  • The Forest – En uppslukande utställning om skogens framtid
  • ePlanet – ett digitalt klimatsimuleringsspel
  • Researchers desk – Ställ dina frågor om klimat och hälsa
  • SUSTEIN – Återvinning av sjukhusplast till byggmaterial
  • Doctors for the future – Läkare som arbetar för hållbarhet inom sjukvården
  • Azote – Utforska hur visuella verktyg kan hjälpa forskare och samhällsaktörer att utveckla idéer för en mer hållbar framtid.
  • WWF – Lär dig mer om hur maten på din tallrik påverkar klimat och biologisk mångfald, och om hur WWF arbetar med matfrågan. 

One Planet Plate

Mat som uppfyller One Planet Plate kommer att finnas att köpa i museets restaurang under kvällen. 

Kvällen arrangeras av Tekniska museet, WWF och Universitetsalliansen Stockholm trio som består av Karolinska Institutet, KTH och Stockholms universitet