Föreläsningar och seminarier Nobel Calling: HPV – från upptäckt till utrotning av livmoderhalscancer

2023-10-06 15:00 - 16:30 Add to iCal
Hybrid Plats: Eva & Georg Klein-salen, Biomedicum, Solnavägen 9 Online: Anslut till eventet

På seminariet får du höra mer om vägen från upptäckt av HPV (humana papillomvirus) som orsakar livmoderhalscancer, till förebyggande vaccin och det aktuella läget för utrotning av HPV. Seminariet är en del av Nobel Calling Stockholm 2023.

Dekorativ bild
Foto: Getty Images.

Om seminariet

2008 gick Nobelpriset i fysiologi eller medicin till Harald zur Hausen för hans upptäckt av humana papillomvirus (HPV) som orsakar livmoderhalscancer. Denna upptäckt revolutionerade det gynekologiska cellprovtagningsprogrammet mot livmoderhalscancer, som idag erbjuder HPV-testning till alla kvinnor i Sverige mellan 23-70 år.

Upptäckten banade också väg för framtagningen av förebyggande vacciner mot HPV, som idag är så brett använda i världen att WHO lanserat global utrotning av livmoderhalscancer som en prioriterad målsättning.

På det här seminariet får du höra mer om vägen från upptäckt till utrotning och det aktuella läget för utrotningen av HPV och livmoderhalscancer i Sverige.

Program

15.00-15.20 Ingemar Ernberg, professor i tumörbiologi, KI: Harald zur Hausen, upptäckten av HPV och 2008 års Nobelpris i medicin eller fysiologi.

15.20-15.40 Joakim Dillner, professor infektionsepidemiologi, KI: Från upptäckt av HPV till förebyggande vacciner och ny gynekologisk cellprovtagning med analys av HPV.

15.40-16.00 Miriam Elfström, Med Dr, ordförande RCC:s nationella arbetsgrupp mot livmoderhalscancer: Ett Sverige fritt från livmoderhalscancer - är vi klara med det till 2027?

16.00-16.20 Kjell Ivarsson, nationell cancersamordnare, SKR: Sverige kraftsamlar för förebyggande av cancer.

16.20-16.30 Diskussion

Registrering

Seminariet är öppet för allmänheten. Ingen föranmälan behövs för att delta på plats (plats för 200 personer i salen).

Du kan också lyssna på seminariet digitalt: länk för att ansluta.

Nobel Calling Stockholm

När årets Nobelpristagare tillkännages riktas världens blickar mot Stockholm. Nobel Prize Museum förvandlar staden till en hubb för vetenskap, forskning och teknik tillsammans med KI och andra samhällsaktörer, under namnet Nobel Calling. I kunskapens anda bjuder bland andra Karolinska Institutet på inspirerande event och lärorika möten.

Alla aktiviteter under Nobel Calling Stockholm 2023.

Nobel Calling 2023.
Foto: Nobel Prize Museum.