Annan Nobel Calling: Besök Nordens största zebrafisklabb

2023-10-02 till
2023-10-04 Add to iCal
Campus Solna Zebrafish Core Facility, Nobels väg 16
Zebrafiskar i ett akvarium på labb på KI.
Foto: Lars Bräutigam.

Under en timme får du en visning av KI:s zebrafiskenhet och gå igenom allt ifrån teknisk utrustning, djurhållning och forskning. Vad krävs egentligen för att hålla över 20 000 zebrafiskar? Hur ser det ut på en anläggning? Visningarna är en del av Nobel Calling Stockholm 2023.

Om visningarna

Under en timme får du tillsammans med personalen vid zebrafiskenheten gå igenom allt ifrån teknisk utrustning, djurhållning och forskning. Vad krävs egentligen för att hålla över 20 000 zebrafiskar? Hur ser det ut på en anläggning? Vilken teknik används för att bereda och hålla allt vatten?

Se hur en zebrafiskuppfödning går till, från parning och fertilisering till vuxen ålder, lär dig se skillnad på olika kön och hur vi håller räkningen på alla djur. Titta i våra mikroskop och observera embryon och yngel i olika stadier av livet. Vi erbjuder även möjlighet att få se flourescens lysa klart inuti levande yngel - har du aldrig sett ett grönt hjärta pumpa blod eller röda blodkroppar som flyger runt i blodkärlssystemet är det här chansen!

Vi kommer också att visa filmer där våra forskare berättar om sitt arbete och hur zebrafiskar används i olika forskningsområden, som i utvecklingen av cancermediciner. Självklart kan du ställa frågor under och efter visningen. 

Registrering

Visningarna äger rum 2, 3 och 4 oktober, kl. 9 och kl. 12. Max 10 deltagare per rundtur.

Rundturen hålls på svenska eller engelska beroende på deltagarna.

Nobel Calling Stockholm

När årets Nobelpristagare tillkännages riktas världens blickar mot Stockholm. Nobel Prize Museum förvandlar staden till en hubb för vetenskap, forskning och teknik tillsammans med KI och andra samhällsaktörer, under namnet Nobel Calling. I kunskapens anda bjuder bland andra Karolinska Institutet på inspirerande event och lärorika möten.

Alla aktiviteter under Nobel Calling Stockholm 2023.

Nobel Calling 2023.
Foto: Nobel Prize Museum.