Föreläsningar och seminarier Live-podd: Hur ska vi säkra framtidens hälsa för alla?

2022-10-04 12:15 - 13:15 Add to iCal
Campus Solna Torget, Karolinska Universitetsbiblioteket, Berzelius väg 7B
Porträtt av Stefan Swartling Peterson sittandes i en karusell. Foto: Martin Stenmark.
Stefan Swartling Peterson. Foto: Martin Stenmark

Hälsan behöver förbättras i världen samtidigt som vi drastiskt måste minska resursuttaget från planeten. Hur ska det gå till? Enligt Stefan Swartling, professor i global systemomställning, måste unga engageras i frågorna – och det är bråttom!

Klimatkris, sjukvårdskris, ojämlikhet. Om Alfred Nobel hade levat idag hade han säkert engagerat sig i att finna lösningar på dessa globala problem. Dagens utmaningar för kommande generationer är mycket stora och listas i FN:s Agenda 2030, till exempel avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, förbättra hälsan, främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen.

Hur kan forskningen bidra och vad kan var och en göra? Stefan Swartling Peterson har arbetat som global hälsochef vid UNICEF och är numera professor i global systemomställning vid Karolinska Institutet. Hör honom intervjuas live i Karolinska Institutets podcast Medicinvetarna om hur vi alla kan göra skillnad och vända samhällsutvecklingen tillsammans. Anordnas i samarbete mellan Karolinska Institutet och Nobel Calling.

Samtalet leds av Cecilia Odlind, chefredaktör för tidningen Medicinsk Vetenskap och programledare för KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna, och av Andreas Andersson, pressekreterare och programledare för KI:s populärvetenskapliga podcast Medicinvetarna.

Boka din plats

Begränsat antal platser så anmäl dig redan idag och anmäl dig senast fredag den 30 september för att få lunchmacka! 

Ställ din fråga till Stefan 

I slutet av samtalet kommer det finnas utrymme för frågor från publiken. Via anmälningsformuläret kan du redan idag skicka in din fråga till Stefan Swartling. 

En del av Nobel Calling Stockholm

I oktober varje år tillkännages vilka forskare som ska tilldelas de olika Nobelprisen – och först ut är alltid Nobelpriset i fysiologi eller medicin. I kunskapens anda bjuder Nobel Prize Museum, i samarbete med bland andra Karolinska Institutet, på inspirerande event och lärorika möten.

Loggor för Nobel Calling och KI.