Föreläsningar och seminarier KI i Almedalen 2023
2023-07-01 Add to iCal

Årets Almedalsvecka genomförs under fem dagar, 27 juni-1 juli. Från Karolinska Institutet medverkar flera forskare i seminarier, föreläsningar och paneldebatter. Här är hela listan på evenemang där KI deltar.
Tisdag 27 juni
Många personer upplever att de lämnas ensamma av sjukvården efter ett besked om Alzheimers sjukdom. Digitaliseringen lyfts fram som en räddande kraft inom vården, så hur får vi till snabbare spridning och implementering av digitala tjänster som kan underlätta för individ, familj och samhälle?
Arrangör: NADIO
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Cramérgatan 3, "B 15"
Från KI medverkar: Linus Jönsson, professor i hälsoekonomi
https://www.almedalsveckan.info/program/68818
Fyra personer tar sitt liv varje dag. Var femte person i vårt land får någon gång diagnosen depression. Det är hög tid att psykisk hälsa får en självklar plats som skolämne. Att förebygga suicid hos barn och ungdomar är ett arbete som måste utgå från ett helhetsperspektiv.
Arrangör: Fonden för psykisk hälsa och 1,6 & 2,6 miljonerklubben.
Plats: Uppsala universitet Campus Gotland, B-huset, Cramérgatan 3
Från KI medverkar: Ullakarin Nyberg, överläkare i psykiatri och forskare vid Centrum för psykiatriforskning, Karolinska Institutet, Anna Lundh, överläkare i barnpsykiatri och utbildningsansvarig vid Karolinska Institutet, Martin Schalling, ordförande i Fonden för psykisk hälsa.
Gårdsförsäljning i Sverige skulle gynna besöksverksamheten, turismen och skapa fler arbetstillfällen på landsbygden. Vad skulle priset vara om Sverige inför gårdsförsäljning? Är det juridiskt möjligt med gårdsförsäljning och samtidigt behålla svenska detaljhandelsmonopolet för alkohol?
Arrangör: U-FOLD vid Uppsala universitet, Sveriges Landsråd för Alkohol och Narkotikafrågor (SLAN)
Plats: D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, "Torget"
Från KI medverkar: Håkan Leifman, forskare, Karolinska Institutet
https://www.almedalsveckan.info/program/68817
Psykisk ohälsa lyfts allt oftare fram som en gemensam nämnare hos våldsverkare som motiveras av våldsbejakande extremism (VBE), inte minst ensamagerande individer.
Arrangör: Center mot våldsbejakande extremism, Segerstedtinstitutet
Plats: Mellangatan 19, Gotlands museum, Sävesalen, "Gotlands museum"
Från KI medverkar: Niklas Långström, professor i psykiatrisk epidemiologi och barn- och ungdomspsykiatri, Karolinska Institutet
Sverige ska vara ett föregångsland när det gäller att införa innovationer och nya behandlingar i hälso- och sjukvården. Hur säkrar vi framtidens kometens för att vården ska vara redo för utvecklingen? Vilka kompetenser behöver vården idag – och imorgon?
Arrangör: Lif - de forskande läkemedelsföretagen, Leading Health Care, Swedish Medtech, Medtech4Health
Plats: Strandgatan 20, "Volare"
Från KI medverkar: Tobias Alfvén, ordförande, Svenska läkarsällskapet
https://www.almedalsveckan.info/program/67281
För att säkra framtidens äldreomsorg behövs omfattande satsningar både ur ett omvårdnadsperspektiv med ökad kompetens, men också organisatoriskt genom att göra arbetet mer attraktivt. Ett teambaserat, strukturerat arbete leder till kvalitetsökning, arbetsglädje & säkrare vård.
Arrangör: BPSD-registret
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "Sal E35"
Från KI medverkar: Linus Jönsson, docent i hälsoekonomi, Karolinska Institutet
https://www.almedalsveckan.info/program/66959
Co-working har traditionellt använts för företag för att skapa synergi, nudga lärande och uppmuntra utbyte. Men vad händer om vi låter detta hända också i offentlig sektor?
Arrangör: Handelshögskolan i Stockholm
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "B51, Äutsikten (ej bekräftat än)"
Från KI medverkar: Gisela Bäcklander, forskare, Karolinska Institutet
https://www.almedalsveckan.info/program/67674
När Sverige går mot ökad statlig styrning av vården, i enlighet med Tidöavtalet, vilka aspekter av den nuvarande modellen är då viktiga att behålla – för sjukvården men också för den forskande läkemedelsindustrin?
Arrangör: Sanofi
Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café, "Folkhälsodalen"
Från KI medverkar: Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapet, professor, Karolinska Institutet
https://www.almedalsveckan.info/program/68749
Möjligheten att behandla patienter med hjärt-kärlsjukdomar ökar i takt med ny kunskap och nya läkemedel. Men gör vi det på rätt sätt? Vad kan sjukvården göra för att optimera behandlingen av denna växande patientgrupp?
Arrangör: Läkartidningen
Plats: Slottsterrassen 6, "Läkartidningens tält"
Från KI medverkar: Mats Eriksson, professor, Karolinska Institutet och Lars Lund, professor, Karolinska institutet
För framgångsrik utveckling och implementering av precisionshälsa/precisionsmedicin krävs kontinuerlig kompetensutveckling samt att nya yrkeskategorier anställs i hälso- och sjukvården. Hur säkrar vi kompetensförsörjningen nationellt för att modernisera cancervården på ett hållbart och jämlikt sätt?
Arrangör: Testbed Sweden Precision Health Cancer
Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café, "Folkhälsodalen"
Från KI medverkar: Anna Martling, professor och överläkare i kirurgi, dekan, Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset
Richard Rosenquist Brandell, professor och överläkare i klinisk genetik, Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset
Styrning av vården är omdebatterad. Vad är vitsen med kunskapsstyrning - för vem & till vilken nytta? Vårdpersonal översköljs av riktlinjer & vårdprogram. Hur vet vi att det gagnar patienterna? Går det & ska vi följa alla riktlinjer? Hur utvärderas åtgärderna så att resurserna används rätt?
Arrangör: Svenska Läkaresällskapet
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "Sal E35, plan 3"
Från KI medverkar: Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapet, professor, Karolinska Institutet
Har vi rätt organisation för den högspecialiserade vården i Sverige med sju universitetssjukhus som just nu befinner sig i dragkamp om de högspecialiserade uppdragen?
Arrangör: Karolinska Universitetssjukhuset, Dagens Medicin Agenda
Plats: Strandvägen 4.2, "Vårdarenan Almedalen Dagens Medicin"
Från KI medverkar: Annika Östman Wernerson, rektor, Karolinska Institutet, Staffan Holmin, överläkare i neuroradiologi, Karolinska Universitetssjukhuset, professor, Karolinska Institutet
https://www.almedalsveckan.info/program/66956
Precisionsmedicin och AI innebär stora möjligheter till bättre prevention, diagnostik och bättre och mer individualiserad behandling till många människor. Men finns det en baksida som vi behöver förhålla oss till?
Arrangör: Svenska Läkaresällskapet
Plats: E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "Sal E35"
Från KI medverkar: Tobias Alfvén, ordförande i Svenska Läkaresällskapet, professor, Karolinska Institutet
Anna Martling, professor i kirurgi, dekan, Karolinska institutet
Richard Rosenquist Brandell, föreståndare, Genomic Medicine Sweden, överläkare klinisk genetik, professor, Karolinska Institutet
Arrangör: Castellum, Akademiska Hus och Heimstaden
Plats: Specksrum 6, Visby
Från KI medverkar: Veronika Sundström, universitetsdirektör
Arrangör: SwedenBio
Plats: SwedenBios trädgård, Visborgsgatan 5
Från KI medverkar: Martin Bergö, prorektor
Rundabordssamtal med syfte att stärka och göra eksemvården för personer med atopisk dermatit mer jämlik , en hörnsten i detta är att det skapas
nationella riktlinjer för Atopisk Dermatit.
Arrangör: Sanofi
Plats: Best Western Strand Hotel, Strandgatan 34
Från KI medverkar: Maria Bradley, överläkare Karolinska Universitetssjukhuset, professor Karolinska Institutet
Vilken styrning och organisation krävs för att uppnå hälso- och sjukvårdslagens målsättning om vård på lika villkor efter behov? Vilka mål- och intressekonflikter behöver lösas i framtidens styrning av hälso- och sjukvården? Vad kan vi lära av Danmark som de senaste åren centraliserat styrningen?
Arrangör: Statens medicinsk-etiska råd, Smer
Plats: S:t Hansplan 2, S:t Hans Café
Från KI medverkar: Tobias Alfvén, ordförande i Svenska läkarsällskapet, professor Karolinska Institutet
För att förbättra sjukvården (precisionsmedicin) och öka kunskapen om genetisk variation samt i framtiden möjliggöra förebyggande behandlingar arbetar Europa tillsammans för att på ett säkert sätt skall ge forskare och läkare tillgång till viktiga genomikdata.
Arrangör: Uppsala universitet, NBIS - Nationell Bioinformatik Infrastruktur Sverige, SciLifeLab
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "Sal B24"
Från KI medverkar: Richard Rosenquist Brandell, professor och överläkare i klinisk genetik, Karolinska Institutet, Karolinska Universitetssjukhuset, föreståndare för Genomic Medicine Sweden
Screening för lungcancer räddar liv. Fler och fler länder håller därför på att införa nationell screening för att upptäcka fler cancerfall i tidigt skede. Även i Sverige har vi börjat, genom ett pilotprojekt i Stockholm. Nu är det hög tid att fler regioner följer efter.
Arrangör: Nollvision Cancer, Lungcancerföreningen, AstraZeneca
Plats: Hamnplan 5, Nedre plan, "Hjärtat i Almedalen - FOKUS Patient"
Från KI deltar: Gunnar Wagenius, överläkare, Karolinska Universitetssjukhuset, anknuten till Karolinska Institutet, Martin Bergö, prorektor, Karolinska Institutet
Det är mer regel än undantag att barn tvingas till umgänge med våldsutövande och högst olämpliga föräldrar. Barn är det enda brottsoffer som tvingas träffa sin förövare ensam och utan skydd, så vi ställer oss frågan: Vad är ett barns liv värt? Hur kan detta någonsin vara utifrån barnets bästa?
Arrangör: Brinn för barnen, Advokatbyrå Rebecca Lagh, Trygga Vuxna
Plats: Adelsgatan 39, Folkets Bio, "Inne i biosalongen"
Från KI medverkar: Björn Tingberg, leg. Sjuksköterska, leg. psykolog, forskare, Karolinska Institutet
Årets stora snackis inom hälso- och sjukvården i Sverige är den stora utredningen om helt eller delvis statligt huvudmannaskap som regeringen avser tillsätta under våren. Men blir vården bättre och mer jämlik bara för att staten tar över ansvaret?
Arrangör: Sveriges läkarförbund
Plats: Slottsterrassen 6, "Läkarförbundets trädgård"
Från KI medverkar: Clas Rhenberg, hälsoekonom, Karolinska institutet
https://www.almedalsveckan.info/program/68687
Precisionshälsa syftar till ökad och mer jämlik hälsa genom att använda data om individens biologi, livsstil och miljö för att förebygga, diagnostisera och behandla med precision. Ett viktigt mål är att kunna gå från att bota och/eller lindra till att hindra sjukdom.
Arrangör: Nätverket mot cancer
Plats: Best Western, lokal: Teatern, Strand Hotel, Strandgatan 34
Från KI medverkar: Anna Martling, professor, Karolinska Institutet
Sverige har en hög ambition att vara världsledande inom life science och precisionsmedicin/hälsa. Hur skapar vi ett globalt konkurrenskraftigt Sverige som säkerställer att nya teknologier, datadriven diagnostik, individanpassad behandling och prevention kommer patienter och samhället till nytta?
Arrangör: Uppsala universitet, SciLifeLab, Genomic Medicine Sweden
Plats: B-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3, "B24"
Från KI medverkar: Richard Rosenquist Brandell, professor, överläkare i klinisk genetik, föreståndare GMS, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset, Janne Lehtiö, professor, vetenskaplig ledare inom precisionsmedicin, Karolinska Institutet och SciLifeLab
Ojämlik tillgång till behandlingar och koppling till initiativet för den nya cancerstrategin. Idag är väntan onödigt lång efter att ett läkemedel är godkänt fram tills att det når patient. Bostadsort är en faktor men även andra faktorer avgör vilken vård du får. Hur säkerställer vi jämlik tillgång?
Arrangör: Bröstcancerförbundet, Blodcancerförbundet, AstraZeneca
Plats: Hamnplan 5, Nedre plan, "Hjärtat i Almedalen - FOKUS Patient"
Från KI medverkar: Nils Wilking, docent, Karolinska Institutet
Vilka satsningar vill doktoranderna och studenterna se i den kommande forskningspropositionen?
Arrangör: Sveriges förenade studentkårer
Plats: Syskongatan 1, S:t Drotten, kyrkoruin
Från KI medverkar: Annika Östman Wernerson, rektor, Karolinska Institutet
Ett lågt intresse för flera vårdyrken såsom logoped, arbetsterapeut, fysioterapeut, biomedicinsk analytiker och receptarie utgör ett akut hot mot kompetensförsörjningen av hälso- och sjukvården. Hur kan vi öka intresset för att utbilda sig till dessa yrken?Arrangör: Uppsala universitet
Plats: Uppsala uni Campus Gotland, rum B24, plan 2 i B-huset, huvudentré Cramérgatan 3
Från KI medverkar: Annika Östman Wernerson, rektor, Karolinska Institutet
I Sverige har vi brist på disputerade sjuksköterskor och alltför få fortsätter sin forskarkarriär efter doktorsexamen. Om sjuksköterskor får bättre forskningsmöjligheter kan det bidra till att fler väljer att stanna i universitetssjukvården? Det främjar hög vårdkvalitet och patientsäkerhet.
Arrangör: Uppsala Universitet, Forska!Sverige
Plats: D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, "B24"
Från KI medverkar: Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare, Forska!Sverige, anknuten, Karolinska Institutet
Vi kommer att drabbas av nya pandemier och vi behöver beredskap för det. Tidigt under COVID-19 pandemin blev det uppenbart att Sverige hade begränsade resurser att analysera prover och det påverkade kontrollen av pandemin. Vad var problemen? Hur löstes dem? Vad ska vi göra till nästa pandemi?
Arrangör: Uppsala universitet, SciLifeLab
Plats: D-huset, Uppsala universitet, Kaserngatan 1, "Torget"
Från KI medverkar: Jessica Alm, enhetschef, National Pandemic Center, Karolinska Institutet
Åsikter styr våra liv. När de går isär kan de leda till låsningar, brytningar och farlig polarisering. Men oenighet kan också vara utvecklande och hjälpa oss att tänka nytt. Varifrån kommer våra åsikter? Varför är de så svåra att ändra på? Hur kan vi bli mindre tvärsäkra och mer insiktsfulla?
Arrangör: Natur & Kultur, Almedalsbiblioteket
Plats: Cramérgatan 5, Almedalsbiblioteket, "Foajén"
Från KI medverkar: Stefan Einhorn, professor, ordförande, Centrum för social hållbarhet vid Karolinska Institutet och författare