Föreläsningar och seminarier Forskarfredag och Forskargrandprix
Forskarfredag är en vetenskapsfesival som arrangeras av Vetenskapens hus i Stockholm. Många KI-forskare är med i programmet och målgruppen är allmänheten men främst gymnasieelever.
Medverkande forskare från KI
Föreläsningar och panelsamtal
- Hur fungerar placebo egentligen, och var går gränsen för vilka sjukdomar som kan påverkas av placebo? Bland annat detta berättar Karin Jensen, professor vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, om under föreläsningen Hjärnan och placebo
- Erik Andersson, docent vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, demonstreras olika angreppssätt som gör att vi kan förstå och behandla oro: Vad är poängen med oro?
- Susanna Brighenti, docent vid Institutionen Medicin, Huddinge, föreläser om multiresistent tuberkolos.
Hur kan vi bli ännu bättre på att navigera i en allt mer informationsrik värld när kriserna avlöser varandra? Hur ska vi veta vem som går att lita på? Detta diskuterar Philip Pärnamets, forskare vid Institutionen klinisk neurovetenskap under Lunchpanel: Fakta vs Åsikt tillsammans med forskare från KTH och Stockholms universitet.
Dialoger och workshops
- Caroline Ran, forskare vid Institutionen för neurovetenskap, håller i en dialog med en skolklass på temat: Forskning på genetik och sjukdomar.
- Under programpunkten "Möt en forskare" berättar Marion Humbert, forskare vid Institutionen för medicin, Huddinge om T-celler och immunitet.
- Jonas Carlsten, forskare vid Institutionen för molekylär medicin och kirurgi håller i en workshop på temat: Kunskap om gener kan lösa sjukdomar.
Workshopen Zooma in i levern! hålls av Lenka Belicova och Elisabeth Verboven, forskare vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi.
Forskarmässa
- Under Forskarfredag hålls en utställning där flera forskare från KI deltar, bland andra: Dorota Religa, Instituionen för neurobilogi, vårdvetenskap och samhällle, Fredrik Lanner och Cecilia Götherström från SFO StratRegen, Pavitra Kannan, Institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi och Giada Di Nunzio, Institutionen för medicin, Solna.
Tävlingen Forskargrandprix
I Forskargrandprix tävlar forskare i att göra den mest begripliga, fängslande och inspirerande presentationen av sin forskning på fyra minuter. Representerar KI gör Pernilla Siljehag, Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle och Alexander Sun Zhang, Institutionen för onkologi-patologi.
För tider för respektive programpunkt - håll utkik på Vetenskapens hus webbsida. Se länk nedan.