Föreläsningar och seminarier Doktorandseminarium: Malin Jemstedt

2025-05-15 15:00 Add to iCal
Annan Zoom

Preoperativa språkliga och kognitiva förmågor hos patienter med diffusa gliom WHO-grad 2 och 3 i vänster hemisfär

Zoom: kontakta Therese Forsberg för länk

Malin Jemstedt
Uppsala Universitet

Abstract

Diffusa gliom (WHO-grad 2 och 3) är elakartade, infiltrativa hjärntumörer som successivt malignifieras. Medelåldern för diagnostisering är ungefär 40 år. Kirurgi är förstahandsval när det gäller behandling av dessa tumörer. Diffusa gliom uppkommer ofta i områden som är essentiella för språkliga och kognitiva förmågor, varför kirurgi innebär en risk att skada områden med språkliga och kognitiva funktioner. Diffusa gliom är samtidigt mer långsamtväxande än exempelvis glioblastom (WHO-grad 4), vilket gör att funktionerna generellt sett är mer välbevarade hos denna patientgrupp än hos patienter med mer aggressiva tumörtyper. Eventuella nedsättningar kan också vara mer subtila. 

En preoperativ utredning av språkliga och kognitiva förmågor är en viktig del av det kliniska arbetet, dels för att planera kirurgin (till exempel vakenkirurgi), dels för att bättre förstå vilka insatser patienterna kan behöva i den postoperativa fasen vad gäller exempelvis rehabilitering. Det finns idag stora variationer i den rapporterade förekomsten av preoperativa språkliga och kognitiva nedsättningar hos patienter med diffusa gliom. Prevalensen för språkliga nedsättningar varierar mellan 10–80 % i olika studier och kognitiva nedsättningar varierar mellan 19–83 procent. Variationen mellan olika studier beror på flera faktorer, exempelvis hur man definierar nedsättning, vilka testmetoder som används samt vilka patientgrupper som inkluderas. Den aktuella studien är en retrospektiv studie som ämnar undersöka preoperativa språkliga och kognitiva förmågor hos patienter diagnostiserade med diffusa gliom (WHO-grad 2 och 3) i vänster hemisfär. Testbatteriet som används i studien är utformat för att kunna upptäcka subtila nedsättningar hos patienterna. 

Något som är relativt unikt med den aktuella studien är att både språkliga och kognitiva förmågor undersöks med ett sensitivt testbatteri, vilket möjliggör jämförelser mellan språkliga förmågor och andra kognitiva förmågor. Detta är något som uppmuntras i tidigare studier, där man noga undersöker antingen språkliga förmågor eller kognitiva förmågor. När studien är slutförd beräknas omkring 60 patienter vara inkluderade. I nuläget är 48 patienter inkluderade. 

Under seminariet redovisas preliminära resultat genom deskriptiv statistik.