Föreläsningar och seminarier Den kulturella hjärnan föreläsning: Music, Beauty, and the Brain – From Sound Parameters to Cultural Influence

2025-05-19 14:00 Add to iCal
Campus Solna Peter Reichard lecture hall, Biomedicum, Solna väg 9, Solna

Talare: Elvira Brattico, Center for Music in the Brain, Department of Clinical Medicine, Aarhus University, Denmark
Värd: Gunnar Bjursell, John Sennett

Denna föreläsning hölls på engelska

Abstrakt

Människor dras naturligt till skönhet i sin omgivning, även i den auditiva domänen. I århundraden har kompositörer strävat efter att skapa musik som uppfattas som vacker – även om avantgardistiska rörelser ibland har avvikit från detta mål. Trots detta förblir begreppet skönhet centralt både för lekmän och musiker, vilket bekräftas av vår enkätstudie. Trots dess betydelse har kognitiv neurovetenskap till stor del förbiser de neurala grunderna för musikalisk skönhet. I detta föredrag kommer jag att diskutera en serie studier som syftar till att ta itu med denna kunskapslucka och utforska musikalisk skönhet i hjärnan över olika västerländska musikstilar och till och med utvidga undersökningen till avlägsna musikaliska kulturer.

Genom att använda kontinuerliga beteendebedömningar insamlade med en rörelsesensor, tillsammans med expertutvärderingar, identifierade och musikologiskt analyserade vi vackra och mindre vackra passager från hela verk som representerade olika västerländska musikstilar. Vi mätte sedan hjärnans respons på dessa passager med hjälp av funktionell magnetresonanstomografi (fMRI).

I vår första studie visade regional analys av fMRI-respons att vackra passager aktiverade orbitofrontalcortex (OFC), ett område kopplat till belöning och estetiskt omdöme. I kontrast engagerade mindre vackra passager bilaterala supratemporala områden som är involverade i sensorisk bearbetning. Analys av effektiv kommunikation visade vidare att vacker musik dämpade aktiveringen av hörselcortex samtidigt som den förbättrade kommunikationen med OFC, vilket tyder på en distinkt neural väg för estetisk uppskattning.

I en uppföljande studie som fokuserade på dynamisk, tidsvariabel koppling, fann vi att individuella hjärn-nätverkskonfigurationer påverkade uppfattningen av skönhet. OFC spelade återigen en central roll, med frekventa byten mellan belöningsrelaterade områden under musiklyssning. I kontrast involverade lyssnande på mindre vacker musik främst sensorimotoriska områden, vilket indikerar hjärnans ansträngning att bearbeta och tolka komplexa eller mindre estetiskt tilltalande ljud.

Efter dessa studier om västerländsk musik, utvidgade vi vår forskning för att undersöka hjärnans respons på icke-västerländska musikupplevelser – specifikt de emotionella och estetiska reaktionerna på traditionell kinesisk musik. Preliminära resultat som erhållits med elektroencefalografi (EEG) tyder på att kulturell bakgrund i hög grad formar hur lyssnare uppfattar och bearbetar musikalisk skönhet och emotion på den neurala nivån.

 

Elvira Brattico är professor i neurovetenskap, musik och estetik vid Aarhus Universitet i Danmark och i allmän psykologi vid Universitetet i Bari i Italien. Hon är medgrundare och huvudansvarig forskare för "Center for Music in the Brain", ett danskt centrum för excellens specialiserat på musikens neurovetenskap (2015–2025) och tidigare medgrundade hon det finska centret för tvärvetenskaplig musikforskning (2008–2013). Under de senaste tjugo åren har hon genomfört empiriska studier om musikuppfattning, lärande och uppskattning över livsspannet, dokumenterade i över 200 peer-reviewed artiklar. Hon har redigerat fyra volymer för Springer, Routledge och Frontiers Media och är involverad i redaktionellt arbete för internationella vetenskapliga tidskrifter. Dessutom tjänstgör hon som granskare och paneldeltagare för europeiska och asiatiska finansieringsorgan. För närvarande är hon styrelseledamot i vetenskapliga sällskap som International Association of Empirical Aesthetics (IAEA) och Neuromusic. Hennes nuvarande forskning inkluderar longitudinella projekt om musiklärande i barndomen och ungdomsåren, samt kliniska studier om musik- och konstbaserade interventioner för både utvecklings- och åldrandepopulationer.