Föreläsningar och seminarier Bites of Learning 19/10: Bedöma informationssökning i examinationsarbete

2022-10-19 12:15 - 13:00 Add to iCal
Online https://ki-se.zoom.us/j/68587813430?pwd=NS9OVFlHNXU4dUh4MnhvZlA2RmM5QT09

Välkomna till detta webbinariet om att bedöma informationssökning på examensarbetesnivå, utifrån vad du som lärare kan ha nytta av att känna till och fundera över.

I denna session kommer Andreas Jacobson, bibliotekarie för informationskompetensenheten hos KIB, att presentera kring informationssökning på examinationsarbetesnivå. Under sessionen kommer du som lärare få förslag på hur du kan bedöma informationssökning som förmåga, och huruvida en informationssökning är väl genomförd.

Vi kommer att titta på olika sökmetoder som studenterna kan använda i deras arbete och deras effekt.

Bland annat kommer följande att diskuteras:

  • Skillnader mellan PubMed, som har en kontrollerat ämnesvokabulär (thesaurus) och Web of Science som saknar sådant. Vad innebär detta och vad gör det för skillnad?
  • Kontrollerad ämnesordsökning. Hur kan sökblock användas? Behövs trunkeringar? Bör studenterna bara använda kontrollerade ämnesord eller ska de undvika det helt? Vad händer om de blandar?
  • Vad är en systematisk sökning och gör studenterna sådana?
  • Vad gör en databas bakom kulisserna? Hur pålitliga är de?
  • Snowballing – vad är det och är det lämpligt i en strukturerad sökning?

Presentationen/demonstrationen kommer att ta ungefär 30 minuter, och de kvarstående 15 minuter kan användas för diskussion/frågor.

Andreas Jacobson

Bibliotekarie

Vad är Bites of Learning?

Enheten för undervisning och lärande (UoL) bjuder in dig till en serie webbseminarier riktade till pedagoger, som pågår varje onsdag mellan 12:15 och 13:00. Inom denna serie samlar vi presentationer och diskussioner om en rad pedagogiska ämnen som sträcker sig från teoretiska till praktiska tips och tricks.

Kom ihåg att lägga till eventet i din kalender genom att använda Lägg till i ical-knappen högst upp på sidan.

Kontakt

Andrew Maunder IKT-pedagog