Publicerad: 2022-04-27 09:40 | Uppdaterad: 2022-04-27 12:41

Jorge Ruas tilldelas Medicine Dr Axel Hirsch pris 2022

Jorge Ruas, foto av Paulo Jannig
Jorge Ruas Foto: Paulo Jannig

Jorge Ruas belönas med årets Medicine Dr Axel Hirsch Pris, för sina banbrytande studier av de molekylära och kemiska mekanismer som förklarar på vilket sätt fysisk träning kan vara nyttig för hela kroppen.

Jorge Ruas är professor och forskargruppsledare för Molekylär och cellulär arbetsfysiologi vid institutionen för fysiologi och farmakologi.

Priset utdelas årligen av Karolinska Institutets kommitté för forskning som "belöning för en av svensk forskare publicerad vetenskaplig skrift av högt värde".

De sakkunnigas motivering lyder:
”Jorge L Ruas tilldelas Med Dr Axel Hirsch Pris för forskning inom kemi/fysiologi för hans banbrytande studier av de molekylära och kemiska mekanismer som förklarar på vilket sätt fysisk träning kan vara nyttig för hela kroppen. Hans fynd att muskelceller utsöndrar s.k. “myokiner”, som Ruas funnit består av bl.a. aminosyran tryptofans kynureninmetaboliter samt proteinet neurturin, samt att dessa molekyler genom cell-till-cell kommunikation från muskler till nerver och immunceller förbättrar såväl mental hälsa som immunsystemets funktioner, har fått välförtjänt världsomspännande uppmärksamhet.”

Pristagaren uppmärksammas på årets professorsinstallation.