Johanna Ungerstedt: ny docent
- Det är belöningen för många års hårt arbete, säger Johanna Ungerstedt, HERM, som utsetts till docent i hematolgi vid institutionen.
Grattis Johanna! Vad betyder utnämningen till docent för dig?
- Det är belöningen för många års hårt arbete och väldigt roligt att bli uppmärksammad så här (av KI), och också ett kvitto på att det faktiskt går att kombinera ett liv som kliniker, forskare och samtidigt vara småbarnsförälder.
Vad handlar din forskning om?
- Vi studerar hur DNA är förpackat inne i cellen, och hur olika markörer för var DNA är hårt och löst packat har betydelse för uppkomst av blodcancer och för hur man ska behandla blodcancer. Vi studerar också benmmärgens mikromiljö och hur den påverkar utmognad av stamceller till mogna blodceller ute i blodbanan.
Varför har du valt att forska i ämnet hematologi?
- Jag är sedan 2008 ST Läkare i Hematologi, så det är ju ett självklart val, men redan 2003-2004 innan jag visste att jag skulle bli hematolog, gjorde jag en preklinisk postdoc inom epigenetik. De epigenetiskt aktiva läkemedel jag studerade då är nu i kliniska studier för hematologiska maligniteter och det blev naturligt att intressera sig för dem i en hematologisk kontext.
Kort om din bakgrund:
- Läkarlinjen med forskningsinriktning (LÄFO), preklinisk disputation 2003, sedan post doc i epigenetik på Memorial Sloan Kettering Cancer Center, New York, sedan AT i Örnsköldsvik, sedan ytterligare en preklinisk post doc i redoxbiologi hos prof Arne Holmgren på MBB, sedan kliniskt arbete, och från 2011/12 forskargruppsledare på HERM, Inst för Medicin Huddinge.