Publicerad: 2016-11-22 10:03 | Uppdaterad: 2016-11-24 16:17

Innovationsdag engagerade studenter

KI-studenter tränar “Design Thinking”: Hannah Kenjah, Fatema Benali, Helena Andersson, Eveline Shevin och Yvone Lee Guan Yi.

Fredagen den 18 november arrangerades för första gången på KI en innovationsdag för studenter. Initiativet pågick på flera lärosäten runtom i Europa inom ramen för EU-projektet EIT Health med målet att uppmuntra studenter att tänka innovativt och söka kreativa lösningar som kan utveckla hälso-och sjukvården.

Cecilie HilmerFörmiddagen bestod av föreläsningar och förberedelser inför eftermiddagens stora övning i att tillämpa innovationsmodellen ”Design Thinking”.

– Vi vill inspirera studenterna och visa att deras idéer är meningsfulla och att det finns sätt att uppnå de, säger Cecilie Hilmer, projektledare i bioentreprenörskap och den som leder workshopen i ”Design Thinking”.

En av utmaningarna under workshopen var att ta fram en innovativ lösning som kan hjälpa en allergipatient att anpassa sitt liv efter sin allergi. I slutet av dagen fick studenterna presentera sin idé i form av en video som publicerades på sociala medier.

– Jag tror att allt är möjligt om man har en idé. Du kanske behöver en massa hjälp på vägen men till slut kan man uppnå sitt mål, säger Eveline Shevin, student i biomedicin och en av deltagarna under dagens workshop.

Paul Drescher

Paul Drescher, student som gör sin masteruppsats vid institutionen för mikrobiologi, tumör- och cellbiologi, var också en av deltagarna.

– Till en början var jag skeptisk till det hela men det vi gjorde idag funkar faktiskt, och det kanske till och med blir så att jag tar med mig några av de här verktygen i framtiden

Anneliese LilienthalEfter att studenterna fått presentera sina idéer avslutades dagen med en välförtjänt innovations-pub, och Anneliese Lilienthal som agerat projektkoordinator för initiativet kände sig nöjd.

– Jag hoppas att studenterna går hem från den här dagen och känner att innovation är något som de kan identifiera sig med, bära med sig och applicera i sitt framtida arbete.

Text, film: Susanna Forsell
Foto: Gunnar Ask