Publicerad: 2014-06-05 15:01 | Uppdaterad: 2014-11-26 13:11

Hon cyklar till allergikonferensen

Hallå där, Sara Fagerstedt, doktorand vid institutionen för klinisk forskning och utbildning, KI SÖS, som cyklar hela vägen till Köpenhamn för att delta i en internationell allergikonferens. Varför väljer du cykeln?

– Jag är från Finland och vill gärna passa på att se Sverige medan jag doktorerar här. Det här var ett ypperligt tillfälle att se Småland. Att cykla är också ett väldigt trevligt sätt att resa.

Hur lång tid tar resan från Stockholm till Köpenhamn?

– Jag räknar med fem dagar och fyra övernattningar. Jag tar det ganska lugnt så att jag har tid att stanna upp och göra avstickare om något lockande dyker upp.

Vad handlar din forskning om som du ska presentera vid allergikongressen EAACI, European Academy of Allergy and Clinical Immunology Congress?

– Den är en del av Alladin-projektet, som undersöker hur miljö- och livsstilsfaktorer under graviditet och tidig barndom påverkar utvecklingen av allergier hos barn. Till exempel vad mamman äter under graviditeten, vilken kost barnet får eller om man lever med djur. Vi jämför familjer med antroposofisk livsstil med familjer med konventionell livsstil, och försöker förstå varför de antroposofiska barnen är mindre allergiska. Min första artikel har inte publicerats än, så jag kan inte berätta om några resultat.

Du är cellbiolog, utbildad vid Åbo Akademi i Finland och doktorerar vid KI i två år, varför valde du KI?

– Jag vill alltid lära mig något nytt, se nya sätt att arbeta. Eftersom svenska är mitt modersmål var det en trevlig möjlighet att åka hit. Det är inte så långt borta, men ändå lite annorlunda och jag får mycket nya kontakter. KI är välkänt och jag trivs väldigt bra på institutionen på SÖS.

Vad hoppas du blir resultatet av din resa?

– På konferensen vill jag träffa trevliga människor, återknyta kontakter och knyta nya. Jag är med i ett nätverk för unga allergiforskare som har olika aktiviteter under konferensen. Jag hoppas också inspirera andra att ändra sitt sätt att resa. Folk tänker att man måste vara värsta trikå-nissen för att cykla, men jag kanske kan inspirera vanliga människor att röra sig mer för att bli mindre sjuka. Jag är mer livsnjutare än trikånisse.

Text: Sara Nilsson

Läs mer om EAACI här.