Publicerad: 2023-12-07 13:40 | Uppdaterad: 2023-12-07 13:40

Hej Margaret - ny forskargruppsledare på Labmed

Vi är glada att presentera: Margaret Sällberg Chen, ny forskargruppsledare på Labmed och avdelningen för patologi.

Hej Margaret och välkommen till Labmed. Du har ju flyttat hit från institutionen för odontologi, men har varit på Labmed tidigare. Berätta mer om det.

Margaret Sällberg Chen i labbet.
Margaret Sällberg Chen, professor i klinisk oral immunologi. Foto: Stefan Zimmerman.

Tack! Javisst, jag började som doktorand på LABMED och fick en jättebra forskarutbildning i Anders Sönnerborgs forskargrupp. När jag disputerade blev jag erbjuden att forska vidare i Solna Campus om experimentella RNA vacciner och målriktade T celler på MTC och FoHM (dåvarande Smittskyddsinstitutet) och var iväg i USA på postdoc ett par år. Kring 2008 kom jag tillbaka till Campus Flemingsberg och Dentmed till ett lektorat med uppdrag som studierektor för forskarutbildning, och blev professor för ett par år sen. Under min tid här på ANA Futura växte mitt intresset för cancerforskning ännu mer. Därför känns det otroligt bra att komma tillbaka till LABMED och avdelning för patologi. Jag gläds av den genuina forskningsmiljön och forskarinteraktioner som är så oerhört stimulerande här och jag uppskattar det dagligen.

Vad handlar din forskning om? 

Min grupp har forskat länge om patogener som är förknippade med cancer och hur immunsvaret kan riktas till att angripa dem mer effektivt. Patogener är fascinerande då de har många smarta sätt att undvika immunsystemets övervakning och kan även gömma sig inne i människoceller. Vi har genom åren utvecklat flera metoder som att lära immuncellerna att se bättre för att angripa dem mer effektivt. Den senaste tiden är vi särskilt intresserade av kroppens eget mikrobiom, som man misstänker i vissa förhållanden kan vara involverade i cancerprocessen på både ont och gott. Därför tittar vi nu extra närmare på mikrobiomet längs matsmältningsorgan från munnen och neråt, inklusive inne i tumörerna för att skaffa mer information. 

Vad är målet?

Jag vill bidra till bättre bot och prevention mot cancer. Genom forskning hoppas jag att kunskapen kan leda till ännu bättre diagnostik och cancerbehandling, och givande forskningsförankring kring vård och utbildning.

Vad har varit mest spännande och/eller utmanande? 

Att se gårdagens forskningsresultat bli dagens medicin och få äran att jobba med alla fantastiskt duktiga studenter och forskare. Utmaning är väl att tiden inte alltid räcker till.

Vad gillar du att göra när du inte arbetar på KI?

Jag gillar att vara aktiv; kör yoga varje dag och på vintern är slalom min favoritsport. Gillar att se saker växa och odlar gärna orkidéer. Blir glad när jag hittar kantareller i skogen.

Forskargruppsmedlemmar

Margarets forskargrupp består av 1 forskningsspecialist, 3 postdocs, 2 doktorander och 2 anknutna. För en kort beskrivning av gruppmedlemmarna, se deras engelska profilsidor.