Harriet Wallberg ny universitetskansler
Karolinska Institutets förra rektor, professor Harriet Wallberg, blir ny universitetskansler och chef för Universitetskanslersämbetet. Det meddelade utbildningsminister Jan Björklund vid en pressträff i Rosenbad i dag.
– Jag är väldigt glad att Harriet har tackat ja, sa Jan Björklund som presenterade den nya universitetskanslern som tidigare rektor och professor vid "vårt främsta forskningsuniversitet".
– Det är ett jättespännande och roligt uppdrag. Jag kommer att kunna bidra med mina erfarenheter från Karolinska Institutet som har starkt fokus på forskning och internationalisering, säger Harriet Wallberg.
Hon efterträder Lars Haikola som avgår efter fem år som universitetskansler. Hans nya uppdrag är att utreda vilka utbildningar högskolan erbjuder och hur väl de möter de behov som finns. Lars Haikola lämnar sin post som universitetskansler den 31 maj, ett halvår innan hans förordnande går ut. Harriet Wallberg tillträder sitt nya uppdrag på måndag den 2 juni.
– Det finns tre huvudfrågor som jag kommer att driva, säger Harriet Wallberg. Det är kvalitetssäkringssystemet för högre utbildning, som jag utreder, och som det är jätteviktigt att alla lärosäten har förtroende för. Den andra frågan är att stärka Sveriges internationella engagemang och den tredje hur svenska lärosäten ska samverka. Sedan kommer det också att finnas andra frågor, men det här är de frågor som jag brinner för.
Hur går det att ha ett stort utredningsuppdrag samtidigt som du blir universitetskansler?
– Jag ser det som en fördel att driva det, det hänger ihop med mitt nya uppdrag och är en av de viktiga frågorna som jag vill driva.
Hur kommer du att kunna kombinera dina andra uppdrag med det nya jobbet?
– Jag kommer att ha kvar en del av min professur på Karolinska Institutet och vara kvar som ordförande i Stiftelsen för strategisk forskning, SSF. Men sedan kommer jag att rensa så mycket som möjligt bland mina övriga uppdrag.
Harriet Wallberg är professor i fysiologi och var Karolinska Institutets rektor 2004–2012.
Text: Madeleine Svärd
Det här är Universitetskanslersämbetets (UKÄ) tre huvudområden
- Kvalitetssäkring av högskoleutbildning samt examenstillståndsprövning av statliga högskolor
- Juridisk tillsyn av högre utbildning
- Granskning av effektivitet, uppföljning och omvärldsanalys samt statistikansvar för högskolesektorn
UKÄ startade sin verksamhet den 1 januari 2013 efter att tre myndigheter på högskoleområdet slagits samman till två. UKÄ tog över verksamhet som tidigare legat på Högskoleverket.