Publicerad: 2022-02-15 14:40 | Uppdaterad: 2022-02-18 10:13

Har du njursjukdom? Vill du delta i en studie om vad som påverkar din kondition?

Bild på personer som sitter på motionscyklar.
Cykelträning Foto: N/A

En god kondition och muskelstyrka är viktigt för både den fysiska och psykiska hälsan hos alla människor. Både kondition och muskelstyrka är ofta låg vid kronisk njursjukdom. Vi vill undersöka om muskelstyrka och maximal hjärtfrekvens har betydelse för konditionen mätt som maximalt syreupptag vid njursvikt. En bättre förståelse för vad som begränsar konditionen vid njursvikt kan leda till riktade behandlingsmetoder i syfte att förbättra konditionen och den allmänna hälsan vid njursvikt.

Vem kan delta?

Du ska vara mellan 18-60 år och vara diagnosticerad med kronisk njursvikt i stadie 3-5. Du får inte röka eller ha diabetes.

Hur går studien till?

Du får komma på tre besök till avdelningen för klinisk fysiologi på Karolinska universitetssjukhuset, Huddinge.

Första besöket

Vid det första besöket får du mer information om studien och din hjärtkärlhälsa kommer bedömas av läkare. Du får mäta muskelmassan- och muskelstyrkan i låret, göra ett cykeltest och träna på att cykla med ben och armar samtidigt. Du får också undersöka hjärtat och lämna ett blodprov.

Andra och tredje besöket

Vid det andra och tredje besöket får du göra bencykling och armcykling separat eller kombinerad arm- och bencykling. Vilket test du gör vid andra respektive tredje besöket bestäms av slumpen. Du kommer att få göra båda testerna. Den maximala syreupptagningsförmågan kommer att mätas genom att motståndet gradvis stegras. EKG och blodtryck mäts kontinuerligt.

Varje besök tar ca 2 timmar.

Vilka fördelar finns med att delta?

• Du får en grundlig undersökning av din hjärtkärlhälsa och fysiska kapacitet.
  • Du får ta del av alla dina resultat och du kommer att få en genomgång av läkare av resultaten.
  • Deltagare i studien får också en ekonomisk ersättning på 1500 kr.

För mer information och om du är intresserad av att delta i studien, kontakta
Helena Wallin, Läkare och doktorand, Institutionen för laboratoriemedicin, Karolinska Institutet.

Helena Wallin

Doktorand