Publicerad: 2021-11-19 10:49 | Uppdaterad: 2022-03-25 15:20

Har du haft hjärtinfarkt? Vill du delta i en studie och prova KBT via internet?

dekorativ bild
Getty Images Foto: Sebastian Gorczowski

Det är vanligt att man efter en hjärtinfarkt oroar sig för hjärtat och för kroppsliga symtom. Forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset gör en studie och utvecklar KBT-behandling för dem som har haft hjärtinfarkt och upplever hjärtrelaterad oro. Du som har haft dessa erfarenheter är välkommen att delta i studien.

Kort om studien

Syftet med denna studie är att pröva om KBT-behandling via internet kan leda till förbättrad livskvalitet och minskad hjärtfokuserad oro för patienter som har haft hjärtinfarkt. Övningarna i behandlingen har tagits fram i samråd med hjärtläkare.

Vem kan anmäla sig

Behandlingen riktar sig till dig som:

• Har haft en hjärtinfarkt och det har gått minst 6 månader sedan hjärtinfarkten
  • Besväras av hjärtrelaterad oro och/eller upplever dig begränsad i din vardag
  • Är mellan 18 och 75 år

Inga fysiska besök krävs och deltagandet är kostnadsfritt. Du kan vara bosatt var som helst i Sverige.

Hur går studien till?

KBT-behandlingen pågår i 8 veckor. Du arbetar med textmaterial, gör övningar i din vardag och har kontinuerlig online kontakt med en psykolog. Efter att vi har mottagit din intresseanmälan blir du uppringd för en telefonintervju med en sjuksköterska och därefter en psykolog för att säkerställa att behandlingen är lämplig för dig.

Anmälan

OBS: för närvarande har vi stängt anmälan till studien KBT efter hjärtinfarkt. Vi planerar att påbörja en ny studie i september 2022. Besök gärna www.hjartkbt.se då om du är intresserad av att delta i den.

För frågor om våra studier om KBT efter hjärtinfarkt, vänligen kontakta leg. psykolog, med. dr. Josefin Särnholm, Karolinska Institutet.

Email: josefin.sarnholm@ki.se, Telefon: 08-52483258