Publicerad: 2022-10-24 14:17 | Uppdaterad: 2022-11-14 10:50

Har du haft hjärtinfarkt och upplever hjärtrelaterad oro? Delta i en studie och prova KBT via internet

dekorativ bild
Getty Images Foto: Sebastian Gorczowski

Det är vanligt att man efter en hjärtinfarkt oroar sig för hjärtat och för kroppsliga symtom. Forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska universitetssjukhuset gör en studie och utvecklar KBT-behandling för dem som har haft hjärtinfarkt och upplever hjärtrelaterad oro. Du som har haft dessa erfarenheter är välkommen att delta i studien.

Kort om studien

Syftet är med denna studie är att pröva om KBT-behandling via internet kan leda till förbättrad livskvalitet och minskad hjärtrelaterad oro för patienter som har haft hjärtinfarkt. KBT-behandlingen har tagits fram i samråd med hjärtläkare. 

Vem kan anmäla sig

Behandlingen riktar sig till dig som:

  • har haft en hjärtinfarkt och det har gått minst 6 månader sedan hjärtinfarkten
  • besväras av hjärtrelaterad oro och/eller upplever dig begränsad i din vardag
  • är mellan 18 och 80 år

Deltagandet är kostnadsfritt. Du kan vara bosatt var som helst i Sverige.

Hur går studien till?

Ditt deltagande innebär att du arbetar med textmaterial, gör övningar i din vardag och har kontinuerlig onlinekontakt med en psykolog. KBT-behandling pågår i åtta veckor.

Först görs en medicinsk och psykologisk bedömning via telefon för att säkerställa att behandlingen är lämplig för dig. Efter att din intresseanmälan är mottagen blir du uppringd för en telefonintervju med en sjuksköterska och därefter en psykolog.

Om det bedöms att studien passar dig kommer du att lottas till att starta KBT-behandlingen direkt eller att stå på en väntelista. Lottas du till väntelista kommer du att starta behandlingen efter fem månader. Under tiden som du väntar på behandling kommer du fylla i regelbundna mätningar. 

För deltagare från Stockholmsområdet

För deltagare från Stockholmsområdet (och övriga deltagare som har möjlighet att komma till Karolinska Universitetssjukhuset, KS, Solna) ingår tre besök i studien.

 Anmälan

Kontakt till forskare

För frågor om studien om KBT efter hjärtinfarkt vänligen kontakta leg. psykolog, med. dr. Josefin Särnholm, Karolinska Institutet.

e-post: josefin.sarnholm@ki.se, telefon: 08-52483258