Publicerad: 2019-12-06 07:26 | Uppdaterad: 2019-12-06 14:56

Hälsa och innovation i fokus under statsbesök i Indien

Maria Eriksdotter, Dekan KI Syd deltog i det statsbesök som kungaparet genomför just nu i Indien. Syftet med statsbesöket är att ytterligare stärka den goda relationen mellan länderna. En snabb samhällsutveckling innebär stora utmaningar inom bland annat forskning och hälsa och Sverige vill vara en partner i det gemensamma arbetet med dessa utmaningar. Programmet innehöll bland annat möten med fokus på hållbar innovation och åldrande.

Dialog om innovation

KingCarl XVI Gustaf ocand Prime Minister Modi during India-Sweden High-Level Dialogue on Innovation Policy in Hyderabad house.

Besöket inleddes med en högnivådialog om innovation i Hyderabad House i New Dehli  i närvaro av kungaparet, premiärminister Modi, Dr Vardhan, Minister of Science and Technology, Health and Family Welfare and Earth Sciences, professor VijayRaghavan, vetenskaplig rådgivare till Indiens regering samt näringsminister Baylan.

Man diskuterade på en övergripande nivå hur man tillsammans kan skapa ett världsledande innovationssystem. I samtalet lyfte Maria KI:s styrkor och vikten av samarbete med företag men också att samarbete med hälsosektorn är nödvändig. Vidare att tillgång till och utveckling av hälsodata med hjälp av artificiell intelligens kommer att bli allt viktigare.

Äldrevård och demenssjukdom

Queen Silvia and Dean KI South in India
Drottning Silvia, Direktorn för AIIMS Delhi Professor Guleria, Statssekreterare Maja Fjaestad och Maria Eriksdotter (Foto Anukriti Banerjee).

Dagen därpå besökte Drottningen och statssekreteraren på Socialdepartementet Maja Fjaestad All India Institute for Medical Science (AIIMS) i New Delhi, för diskussion om äldrevård och demensvård i Indien. Maria deltog i detta rundabordssamtal där hon bland annat lyfte hur utbildning och forskning om åldrandet och demenssjukdomar kan bidra till en bättre vård för äldre.

I programmet ingick även en rundvandring till stationer där olika verksamheter på AIIMS presenterades. Bland annat visades arbetet på Minnesmottagningen upp, väl integrerad med forskning och utbildning.

Health Summit

Director AIIMS Delhi Randeep Guleria, Director AIIMS Jodhpur Sanjeev Misra and  Anders Wickberg signing the MoI
Direktorn för AIIMS Delhi Randeep Guleria, direktorn för AIIMS Jodhpur Sanjeev Misra och Svenska handelskommissionären i New Delhi, Anders Wickberg signerar MoI.

På tisdagseftermiddagen hölls Health Summit, för att fira “the India-Sweden Year of Health” och tio års samarbete. I samband med Health Summit signerades ett Memorandum of Intent (MoI) för ett Health Care Innovation Centre som skall etableras med AIIMS Delhi, AIIMS Jodhpur och Sverige. Maria ser intressanta möjligheter för KI i och med detta center, och signeringen av ett MoI är ett första steg.

Jämställdhet och kvinnor i arbete

Statsbesöket fortsatte med ett besök i Mumbai där man bland annat diskuterade jämställdhet och kvinnors möjlighet att komma ut i arbete. Kungliga tekniska högskolan som också deltar i statsbesöket lyfte sitt initiativ ”Teklafestivalen” som inspirerar unga kvinnor att välja tekniska utbildningar.

Besöket i Mumbai avslutades med en mottagning på Prince of Wales museum of Western India i närvaro av kungaparet där Sveriges generalkonsul stod värd.

Maria Eriksdotter Professor/överläkare