Publicerad: 2019-10-03 15:10 | Uppdaterad: 2019-10-03 15:10

Hallå där Maria Watter, chef på Enheten för Undervisning och lärande

Hallå där Maria Watter, som öppnade Lärardagen onsdag 2/10, där fokus låg på digitaliseringens möjligheter för undervisningen.

Maria Watter speaking on Teachers day
Maria Watter på Lärardagen

Berätta, hur vill du summera årets Lärardag?

- Jag ser tillbaka på Lärardagen med stor glädje och tillförsikt över det stora engagemang som finns bland alla de som undervisar våra studenter på KI. Vi mötte medarbetare aktiva i undervisning både ute i olika verksamheter, samt de som är mer förankrade inne på campus. Det är jättekul att se den kompetens och goda exempel som finns och som ligger i framkant med den digitala utvecklingen. En dag som denna är både en möjlighet och en förutsättning för att samlas och dela med sig av erfarenheter och lära sig nytt. Jag är förstås också väldigt stolt över det fantastiska arbete mina kollegor gjort för att genomföra årets lärardag.

Fokus låg på digitaliseringens möjligheter för undervisningen - varför är det en viktig fråga för den som är lärare på KI?

- Det är en viktig fråga ur flera aspekter. Hälso- och sjukvårdens digitalisering ställer krav på digital kompetens hos framtidens medarbetare och det gör digitaliseringsfrågan viktig i form av utbildningsinnehållet. I relation till lärandet under utbildningen ger digitaliseringen verktyg som ger lärarna möjligheter till utveckling av KIs utbildningar med ytterligare fokus på skapa sammanhang och överbrygga gapet mellan teori och verksamheter.  

Vilka utmaningar ser du kring digitalisering och utbildning?

- Den största utmaningen för lärare uppfattar jag som bristen på tid. Utan tid är det svårt att hinna med allt mellan egen kompetensutveckling, till utveckling av den egna undervisningen. Digitaliseringen skapar förutsättningar för att bland annat samskapa material och på så sätt tillsammans använda resurserna på ett hållbart sätt. Men att komma igång kostar både tid och engagemang.

Vilket stöd finns för lärare på KI som vill utveckla sin digitala kompetens?

- Några guldkorn är kursen Open Networked Learning, workshops på olika digitala teman, pedagogisk konsultation inom digitalisering för grupp eller individ och praktisk handledning och tillgång till vår studio för produktion av multimediamaterial för undervisningen. Dessutom kan du alltid ställa frågor när du behöver till våra digitala experter. 

Enheten för Undervisning och lärande bildades vid årsskiftet, vad fokuserar ni på just nu och framöver?

- I relation till digitalisering har vi just nu stort fokus på implementeringen av lärplattformen Canvas. Framöver övergår det stora fokuset till digital examination och där söker UoL just nu lärare för deltidsuppdrag inom digital examination.

Läs också

Sammanfattningen av Lärardagen: Fokus på digitaliseringens möjligheter på Lärardagen 2019.