Publicerad: 2015-09-23 12:39 | Uppdaterad: 2015-09-23 12:46

Gratis minibuss kör farligt gods under hösten

Slingbilen

Det blev ramaskri på laboratoriesidan när det inte längre var tillåtet att ta med sig farligt gods på pendelbussen mellan Solna och Huddinge. Men i stället kom ”slingbilen” (the scientific sample shuttle”) som transporterar proverna – helt gratis.

Prick klockan tio stannar den vita minibussen, även kallad slingbilen, utanför Centrum för molekylärmedicin, CMM, i Solna. Chauffören Peter Lundevall väntar i tio minuter och under tiden dyker det upp en forskare som behöver frakta blodprov och biopsier från två gastroskopier. Proverna är tagna under morgonen och ska till Huddinge.

– Jag fick helt nyligen höra om slingbilen och det är första gången jag använder den. Det är lite besvärligt att bilen går redan klockan tio. Om den gick senare på dagen skulle vi få med fler provtagningar gjorda på morgon och förmiddag, säger Takami Ichiya, forskaren som arbetar vid Centrum för infektionsmedicin, CIM.

Anna-Lee Cöster Jansén, huvudskyddsombud vid Karolinska Institutet och en av dem som arbetat för att få slingbilen (som egentligen heter ”the scientific sample shuttle”) på plats, står bredvid och lyssnar med stora öron.

– Det här är jättebra för mig att höra. Om det behövs ska vi försöka göra ändringar i tidtabellen. Slingbilen ska vara användbar för forskarna, säger hon.

För drygt ett år sedan gjordes en ny upphandling av pendelbussen som kör KI-personal mellan Solna och Huddinge. Den nya leverantören gjorde klart att det inte får fraktas farligt gods på dessa bussar – och vetenskapliga prover är i många fall farligt gods, liksom torris och flytande kväve.

– Det blev något av ett ramaskri från laboratoriesidan. Vi såg en risk för att prover trots allt skulle fraktas med pendelbussen. Ett alternativ är budbil, som då måste bekostas med forskarens forskningsmedel, säger Anna-Lee Cöster Jansén.

Sedan i maj rullar nu slingbilden i en rutt mellan Solna och Huddinge. Det är en kostnadsfri service för forskarna, på försök fram till november. Då görs en utvärdering.

– Vi kan inte ha slingbilen kvar den om den inte används. Samtidigt tror jag behovet finns, så vi hoppas att fler ska upptäcka den, säger Anna-Lee Cöster Jansén.

Text: Annika Lund

Foto: Gustav Mårtensson

Så här använder du slingbilen: läs mer på internwebben.ki.se.