Publicerad: 2015-09-14 10:10 | Uppdaterad: 2015-09-14 10:23

Från dermatologi till deckare

Lennart Emtestam jobbar som dermatolog på Enheten för infektionssjukdomar och hud. Nyligen tog han ett sidospår och släppte sin första skönlitterära bok Brunnen.

Hur kom det sig att du började skriva skönlitterärt?

- Jag hade skrivit en faktabok om huden som jag ställde ut på bokmässan i Göteborg för några år sedan. När jag var där blev jag inspirerad av andra författare och deras författarsamtal och tänkte att ”det här vill jag också göra”. Jag och min bror Gösta Emtestam började då skriva tillsammans, berättar Lennart Emtestam.

Vad handlar boken om?

- Det är en kriminalroman som handlar om två poliser som jobbar på Södermalm och som ska lösa ett fall där en journalist hittats mördad i en brunn i Ångermanland. Det visar sig sedan finnas fler personer i den där brunnen...
Parallellt finns också en konflikt där kommunen vill bygga ett nytt vatten- och avloppssystem för att tjäna pengar, vilket inte gillas av alla invånare. Historierna vävs sedan samman.

Du jobbar i vanliga fall som hudspecialist. Hur mycket av ditt yrke visar sig i boken?

- Lite grann faktiskt. En av huvudpersonerna, mordutredaren Hjalmar Lund, har psoriasis. Det finns även en hudläkare med i boken, även om han har en ganska liten roll. Min bror jobbar med familjeterapi så även en del relationsdraman finns med i boken. Det gäller att ta vara på specialkunskaperna.

Hur går er skrivprocess till?

- Först diskuterade vi oss fram till storyn sedan har vi suttit på varsitt håll och skrivit olika delar. När vi kommit en bit på väg har vi suttit tillsammans och vävt ihop delarana. Några av karaktärerna har även drag från personer vi båda känner. En av huvudpersonerna, mordutredaren Hjalmar Lund, har till exempel många lika drag som vår gemensamma bror hade, säger Lennart.

Vad läser du själv för böcker?

- Just nu läser jag Processen av Franz Kafka. Annars blir det rätt mycket deckare. En favorit är den amerikanska deckarförfattaren Donna Leon. Henne har jag inspirerats mycket av.

Ska du och din bror skriva fler böcker ihop?

- Vi har faktiskt den andra boken klar redan. Den håller just nu på att korrekturläsas och förväntas släppas i januari. Den handlar om samma personer men är fristående. Även den har en parallell historia och som nu handlar om handboll.

Boken är släppt på
Mer om
Lennart Emtestam