Publicerad: 2011-04-05 00:00 | Uppdaterad: 2013-11-26 10:32

Framåt- eller bakåtvänd i barnvagnen: Vad är bäst för barnets hjärna?

[PRESSINBJUDAN 2011-04-05] De flesta barn åker numera framåtvända i barnvagn. Det är i själva verket ganska svårt att hitta barnvagnar där barnet kan åka bakåtvänt. Anledningen till detta är väl sannolikt att man antar att barnet är mer roat av att titta på gatulivet än på sina föräldrar. Barnpsykologisk forskning visar dock att barnet är mest intresserad av att kommunicera med sin vårdnadshavare.

Nu kommer den skotska barnpsykologen Suzanne Zeedyke, från University of Dundee, i Storbritannien, till Stockholm och föreläser om sin forskning rörande om hur barnet bör dras i barnvagnen.

Föreläsningen arrangeras av Karolinska Institutets kulturråd och äger rum

  • Fredag den 8 april kl. 13.00-14.00 i Skandiasalen, Astrid Lindgrens barnsjukhus, 1 tr., Karolinska Universitetssjukhuset Solna.

Suzanne Zeedyke har ingående studerat små barn som åkt bak- och framlänges och vetenskapligt bevisat att barn mår bäst av att åka baklänges. De kommunicerar då bättre med sin vårdnadshavare, skrattar oftare och förefaller mindre stressad med lägre puls jämfört med barn som dras framlänges. Det viktigaste fyndet är att vårdnadshavaren pratar mycket mer med barn som dras baklänges, vilket är essentiellt för barnets språkutveckling.

- Det finns många åsikter om huruvida det är bäst för barnet att åka framåt eller bakåt i barnvagnen, därför är det viktigt att lyfta fram den forskning som finns på området, menar barnläkaren och professorn Hugo Lagercrantz.

För mer information, kontakta: