Publicerad: 2017-04-12 10:38 | Uppdaterad: 2017-04-21 09:45

Forskare vid NVS marscherar för att stå upp för vetenskap

Kirsten Coupland och Laetitia Lemoine, båda två forskare vid NVS, hjälper till att arrangera March for Science i Stockholm den 22 april. Eventet planeras äga rum i mer än 500 städer runt om i världen.

I Stockholm samordnas manifestationen av Vetenskap & Allmänhet med stöd av både engagerade privatpersoner och ett stort antal organisationer som på ett eller annat sätt är verksamma inom det vetenskapliga området – däribland Karolinska Institutet.

Initiativet till March for Science kommer från USA, där forskare och allmänhet vill stå upp för vikten av vetenskap och att forskningsbaserad kunskap används i samhället. Särskilt poängteras att vetenskapen inte känner några gränser och att dess styrka och karaktäristik är mångfald och öppenhet.

Genom att vara med och arrangera evenemanget vill Kirsten Coupland och Laetitia Lemoine ställa sig bakom detta budskap.

– Jag tror att allt som krävs för att kalla sig en vetenskapsman är en viss inställning; en som är kritisk till information som levereras utan bevis. Vi människor har fått förmågan att fråga oss varför saker och ting är på ett visst sätt, och att undersöka om ens uppfattning om världen går att stödja med bevis. Det är vad forskarna gör, samtidigt är vi alla ”medborgarvetenskapsmän”, och jag vill påminna folk om vilken makt det faktiskt innebär, säger Kirsten Coupland.

Laetitia Lemoine håller med.

– Jag marscherar för att uttrycka närvaron och vikten av vetenskap i vardagslivet, även om vi inte alltid tänker på att de finns där. Den här manifestationen är det bästa sättet att framföra budskapet om att alla personer kan vara en vetenskapsman på sin nivå, säger hon.

Läs mer om March for Science och hur du kan delta i manifestationen här. Du kan även anmäla dig som volontär för evenemanget här.

Foto: Erica Lana