Publicerad: 2022-06-20 15:40 | Uppdaterad: 2022-06-20 15:40

EU-kommissionär besöker KI

Personer står och poserar framför kameran.
Från vänster: Benny Liberg vid institutionen för klinisk neurovetenskap, Monika Maglione och Ylva Johansson från EU-delegationen, Christoffer Rahm, Malin Joleby, Allison McMahan, Johanna Lätth och Valdemar Landgren vid institutionen för klinisk neurovetenskap. Foto: Centrum för Psykiatriforskning

EU-kommissionären Ylva Johansson besökte Karolinska Institutets centrum för psykiatriforskning den 16 juni, bland annat för att diskutera framtida strategier i EU för att motverka sexuella övergrepp mot barn online.

Vid besöket deltog även Monika Maglione, en del av EU-delegationen och expert i prevention av sexuella övergrepp och exploatering av barn. På centrum för psykiatriforskning berättade Christoffer Rahm, professor vid institutionen för klinisk neurovetenskap, om KI:s pågående forskning inom området sexuella övergrepp mot barn. Därpå följde en dialog med Ylva Johansson om bland annat det nya EU-center hon har bidragit till att inrätta samt om forskningens och sjukvårdens roll i framtida strategier i EU för att motverka sexuellt våld mot barn online.

– Ylva Johanssons besök var väldigt intressant och givande. Vi fick visa vad vi kommit fram till i vår forskning och diskutera vad som är relevanta strategier ur ett EU-perspektiv. Delegationen visade även intresse för de pågående internationella kliniska prövningarna. Särskilt intressant var hur vi säkerställer att barn i riskzonen att drabbas ska skyddas och hur den nya tekniken kan leda till inkludering av de mest prioriterade patientgrupperna, säger Christoffer Rahm.