Publicerad: 2024-01-29 16:44 | Uppdaterad: 2024-01-30 11:29

Erfaren efterträdare som ceremonimästare

Tillträdande ceremonimästare Anne Heikkinen Sandberg och hennes företrädare Ylva Blomberg.
(Fr v) Tillträdande ceremonimästare Anne Heikkinen Sandberg och hennes företrädare Ylva Blomberg. Foto: Stefan Zimmerman.

Anne Heikkinen Sandberg är KI:s tillträdande ceremonimästare och hon har sedan den 5 december gått bredvid sin företrädare Ylva Blomberg. Med tio års erfarenhet av motsvarande uppdrag vid Stockholms universitet ser hon fram emot att förvalta de akademiska ceremonierna och arbeta för att fler ska få upp ögonen för dem.

Anne Heikkinen Sandberg kommer närmast från Stockholms universitet där hon varit ceremonimästare i drygt tio år. Dessförinnan var hon bland annat handläggare vid universitetets rektorskansli, projektledare för konferenser och möten samt webbredaktör.

Anne Heikkinen Sandberg.
Anne Heikkinen Sandberg. Foto: Stefan Zimmerman.

– Att vara ceremonimästare är ett omfattande arbete med flera stora projekt, många inblandade, flera tidsplaner och checklistor – det är detaljernas himmelrike, detaljernas och logistikens. Det är en trygghet för mig att jag har sådan lång erfarenhet att luta mig mot i min roll på KI.

Anne Heikkinen Sandberg ser fram emot att omsätta sina erfarenheter i uppdraget på KI.

– Jag har goda kunskaper om hantverket att arrangera akademiska ceremonier, och jag har gott stöd av mina proffsiga kollegor, ceremonikoordinatorerna Karin Björklund–Jonsson och Maria Lancella. De kommer att stå för kontinuitet och personkännedom innan jag har arbetat mig in i rollen och lärt känna organisationen. Jag vet också att vi får mycket värdefull hjälp från alla studentmarskalkar. 

Det hänger på detaljerna

Anne Heikkinen Sandberg ser att det goda samarbetet är en förutsättning för att få alla detaljer på plats. Varje pusselbit är lika viktig för helheten.

– Det vi gör tillsammans i arbetsgruppen och i olika projekt betyder mycket för alla som deltar i ceremonierna. Om någon av oss bakom kulisserna slarvar med detaljerna kan det påverka deltagarna under en av deras livs största dagar. 

De akademiska ceremonierna har en viktig roll i att profilera KI i Sverige och i världen. 

– Ceremonierna visar upp upp forskningen, hyllar kunskapen och ger KI tillfälle att uppmärksamma alla skickliga forskare och andra som bidrar till viktiga vetenskapliga gärningar. Ceremonierna visar också att KI är ett modernt universitet som vilar på en stabil grund av historia och tradition. På så sätt bidrar ceremonierna också till att göra KI attraktivt som lärosäte för framtidens studenter.

Kommunicera om högtiderna

Anne Heikkinen Sandberg ser som sitt uppdrag att ytterligare öka kännedomen om KI:s akademiska ceremonier. 

– Det är viktigt för mig att förvalta allt det goda som Ylva Blomberg och hennes medarbetare har byggt upp. Jag vill också bidra till att sprida kännedom om de akademiska ceremonierna och är intresserad av hur de kommuniceras. Det är något jag ser fram emot att utveckla det interna samarbetet kring, säger Anne Heikkinen Sandberg.

Anne Heikkinen Sandberg, KI:s tillträdande ceremonimästare 

Beskriv dig själv: En positiv, lösningsorienterad, pragmatisk projektledare. Noggrann och strukturerad, samarbetar gärna.

Bor: I villa i Älvsjö.

Familj: Maken Martin, trafik- och infrastrukturstrateg, barnen Ida, psykologstudent, och Felix, hantverkare. 

Intressen: Vill lära mig segla tillsammans med min man, gympar ibland och att påta i trädgården.