Publicerad: 2014-06-09 13:58 | Uppdaterad: 2014-07-02 10:00

ECMO-behandling

Plötsligt rasade den 19-årige volleybollspelaren ihop. En elak bakterie angrep lungorna och nu var döden nära. Men efter 66 dygn i ECMO vände allt. I sommar cyklar Victor Alexandersson 120 mil från Lund till Paris – med sin läkare Magnus Larsson.

Victor och Magnus Larsson

Sjukdomsförloppet gick snabbt. Victor Alexandersson var 19 år och spelade volleyboll på elitnivå när han i november 2011 blev sjuk i hosta och feber. Efter ett besök på en vårdcentral åkte han hem i tron att det var en virusinfektion. Men han blev genast sämre och dagen efter sökte han sig till akuten på Södertälje sjukhus. Där föll han ihop i entrén.

– Allt gick väldigt fort. Jag kommer egentligen inte ihåg så mycket av vad som hände, säger han.

Intensivvårdspersonalen kunde konstatera att hjärtat sviktade och att lungorna inte kunde syresätta kroppen. ECMO-teamet på Karolinska kallades in.

– Vi har mobila ECMO-system som vi tar med oss och kan vara på plats inom 1-2 timmar. Så vi åkte dit och opererade in Victor på hjärt-lungmaskin, berättar Magnus Larsson.

I tidningen KMagasin, som ges ut av Karolinska Universitetssjukhuset, kan du läsa hela artikeln om Victors ECMO-behandling och om cykelloppet som Victor och Magnus tränar inför.

ECMO står för Extra-Corporeal Membran Oxygenering, vilket betyder syresättning utanför kroppen genom en konstgjord lunga. ECMO är en livsuppehållande intensivvårdsbehandling som kan sättas in när lungorna inte längre fungerar, det vill säga inte kan ta upp syre och avge koldioxid. En slang som är kopplad till en pump sätts in på hjärtats högra sida för att pumpa blodet till en konstgjord lunga där blodet syresätts. Därefter går blodet tillbaka in i kroppen igen. Om återflödet av blodet är i till exempel halspulsådern, till vänster om hjärtat, så stödjer behandlingen även hjärtfunktionen. Då kan hjärtat stå still fast patienten lever. ECMO botar inga patienter utan håller dem vid liv tills lungorna/hjärtat åter kan fungera på egen hand.