Publicerad: 2023-02-21 16:24 | Uppdaterad: 2023-02-23 08:49

Uppdatering av ki.se torsdag 23/2

På torsdag den 23 februari med start efter kl 19 görs en uppdatering av ki.se inklusive medarbetare.ki.se, utbildning.ki.se och nyheter.ki.se. Webbplatserna kan komma att vara nedstängda för besökare en kortare period under tiden uppdateringen pågår och redaktörer kan inte logga in och arbeta i webbpubliceringssystemet.

Uppdateringen innehåller följande:

Hastighet

Optimering av bilder. Det används otroligt mycket bilder på sidor idag och för att göra sajten snabbare så har vi ändrat hur bilder laddas in på webbplatsen. Nu kommer de att laddas in långsammare, s.k. "lazy loading". För en besökare blir det ingen skillnad i hur man upplever att bilderna vare sig ser ut eller laddas, men under huven blir det stor skillnad.

Typsnittet ligger på servern. Istället för att skicka en fråga till Google fonts varje gång en sida ska visas, så ligger nu typsnittet på våra egna servrar.

Ny funktion: skapa diagram

En ny paragraf finns nu för att skapa ett diagram som har rätt färger, och är tillgänglighetsanpassat. Du kan välja mellan ett antal olika typer av diagram, samt ställa in både färger och hur du vill att diagrammet ska visas. För en besökare är det möjligt att markera delar av ett diagram. Instruktion om hur du kommer att kunna göra ett diagram finns i manualen. 

Skärmdump på paragrafen Chart i Drupal
Så här ser det för dig som redaktör när du vill skapa ett tillgänglighetsanpassat diagram. Foto: n/a

Designändringar

Nuheter och kalender. Nyhetsarkivet har fått ett litet ansiktslyft. Om det finns en bild i en nyhet så syns den nu tillsammans med nyheten i arkivets lista. Relaterade artiklar och kalenderposter utan bild får nu en ikon, så att det inte bara är en vit yta där det skulle kunna vara en bild. 

Utskrifter. Vi har rensat bort en del onödiga element (dela-länkar med mera) från utskrifter.

Språkbytarlänken. Den ligger nu på en blå platta, som all annan navigation. 

Innehållsansvarig och redaktör har bytt plats längst ner på sidor. Det är ju innehållsansvariga som kan något om innehållet, och förmodligen bäst kan svara på frågor, så bättre att den personen ligger först. 

Ny sidtyp: Styrdokument

Den nya sidtypen ska bara användas för styrdokument och ägs av juridiska avdelningen. Än så länge är det bara ett fåtal redaktörer som kommer åt den nya sidtypen.