Publicerad: 2024-06-12 16:18 | Uppdaterad: 2024-06-12 16:25

Uppdatering av ki.se den 13/6

På torsdag den 13/6 med start kl 19 görs en uppdatering av ki.se inklusive nyheter.ki.se, medarbetare.ki.se och utbildning.ki.se. Under tiden uppdateringen pågår kan viss nertid förekomma och det går inte att logga in och arbeta i webbpubliceringssystemet.

Uppdateringen innehåller följande som du som besökare eller redaktör kan märka:

URL

Från och med nu speglar vi menyn i url:en. Det betyder att hela brödsmulevägen speglas i url:en på alla sidor utom nyheter, kalenderhändelser och profilsidor som ju inte ligger i menyn. 

Detta är en ganska stor förändring, som kan påverka sajtens SEO under en kortare period. Därför har vi valt att göra den under sommaren, när trafiken ändå går ner, så att vi återhämtar ett eventuellt tapp lagom till att höstterminen startar igen.  

Med denna ändring kommer besökare som gillar att surfa via url:en att kunna backa där. 

Det blir också lättare för oss att gruppera information till exempel i Silktide, så att man bara ser vissa sidor under en viss rubril. 

REK.ai

Sedan en tid tillbaka har vi en ai-tjänst på ki.se som har legat och samlat på sig data. Nu är det dags att använda denna data och först ut är nyheter. På alla nyheter kommer det att finnas fyra rekommenderade artiklar utifrån det ai:n ser användarmönster för. Den tittar efter en mängd paramterar, så det kommer att visas olika artiklar för olika besökare. På sikt ska vi använda denna tjänst även för att koppla ihop kurser/program med nyheter, forskargrupper m.m. 

Bilder

Redigera vissa fält: Från och med nu kan du som redaktör redigera fälten fotograf och alt-text som hämtas till nedladdade bilder från bildbanken. Klicka på knappen Edit under bilden och redigera där.

Fotograf syns: På bilder i promos och på landningssidor syns nu fotografens namn, som hämtas från bildbanken. I promos när man hovrar över bilden, och på landningssidor till höger (lite olika ställen beroende på skärmstorlek). Här kan ni nu alltså ändra vad det står om det ser konstigt ut.  

Faktaruta/tillgänglighet

På grund av tillgänglighetsproblem med färgerna i rubriker i faktaruta så är rubrikerna från och med nu alltid svarta. Vi har också justerat färgen på den plommonfärgade faktarutan till den ljusare plommonfärgen då den mörka var alltför lik den gråa nu när rubrikfärgen försvann. 

RIMS-relaterat

Hämta data: Vi har justerat en del hur viss data hämtas från KI RIMS, främst när det gäller publikationer. 

Inbäddat innehåll: Vi har justerat en del i designen av hur inbäddat innehåll ser ut när vi listar alla forskargrupper. Än så länge är det bara Kommunikationsavdelningen som kommer åt denna funktion, men vi räknar med att fler ska kunna börja använda den under hösten. 

Gruppsida: Tidigare gick det inte att byta en bild i sidhuvudet på en gruppsida, det är åtgärdat. 

Sökfunktionen

Vi har fortsatt problem med vår Google-sök som gör att det tar stopp efter ett visst antal sökningar från samma ip-adress (som är fallet när man sitter på KI:s nät där vi alla går genom samma ip-adresser). Vi försöker få Google att utöka denna kvot, eller hitta något annat sätt att åtgärda problemet.