Publicerad: 2021-05-18 14:00 | Uppdaterad: 2021-05-31 09:58

Nytt sätt att skapa struktur över webbinnehåll

För att en besökare lättare ska förstå vilket område en viss sida tillhör och var på webbplatsen hen befinner sig så inför vi en ny obligatorisk funktion på en sida. Varje sida måste vara kopplad till en sida över i strukturen.

Du placerar en ny sida i strukturen genom att välja en förälder, ett så kallat parent item. Den sidan har i sin tur också ett parent item. På så sätt bildas ett släktträd hela vägen upp till startsidan för webbplatsen.

För en besökare visas släkträdet/strukturen som en rad länkar, man brukar kalla det en väg av brödsmulor, ovanför sidans rubrik. Denna ändring gäller alla sidtyper som idag har funktionen "Included in" med undantag för nyheter och kalenderhändelser.

Parent item ersätter included in

Parent item är en obligatorisk del av en sida. När du skapar en ny sida eller nästa gång du sparar om en befintlig sida så behöver du ange sidans förälder.

Om din sida har en eller flera included in-länkar idag så behöver du antagligen inte göra någonting. Den översta included in-länken hämtas som sidans parent item i samband med lansering. 

Komplettera med länkar inom webbplatsen

Du kan samla länkar i en eller flera boxar med fasta rubriker. Du kan använda för dessa för övriga included in-länkar du hade (om du hade mer än en) eller för annat relaterat innehåll. Dessa länkar får samma utseende oavsett var de används och de fasta rubrikerna gör att besökare känner igen sig mellan olika sidor.

Kommande uppdateringar

Den största delena av denna uppdatering kommer att köras ut nu på torsdag, 20 maj. Från och med fredag kommer du att behöva ta hänsyn till detta när du skapar och redigerar innehåll. När vi flyttar included in-länkarna till en brödsmuleväg till toppen av sidan så blir vänsterspalten på en sida ofta tom. Detta gör att vi kommer att göra om layouten på våra sidor. Denna ändring kommer i en senare uppdatering. Håll utkik efter mer information om detta på Webbpublicering.

Drupalverkstäder

Behöver du hjälp med att se över hur denna förändring påverkar ditt innehåll? Titta in på en av våra digitala drupalverkstäder.

Kontakt