Publicerad: 2015-09-14 16:27 | Uppdaterad: 2015-12-07 16:34

Disputation 18 sep, 2015: Viktoria Johansson "Cerebrospinal fluid biomarkers in twins with schizophrenia and bipolar disorder"

Den 18 september försvarar Viktoria Johansson sin avhandling "Cerebrospinal fluid biomarkers in twins with schizophrenia and bipolar disorder" Opponent är professor Sophia Frangou från Mount Sinai Hospital i New York och hennes handledare ärprofessorerna Christina Hultman och Mikael Landén samt professor emeritus Lennart Wetterberg.

Syftet med Viktorias avhandling har varit att undersöka potentiella biomarkörer för schizofreni och bipolär sjukdom genom att analysera ryggmärgsvätska som omger hjärnan och ryggmärgen. Vätskan fungerar bland annat som en stötdämpare för hjärnan och som transportör av vissa substanser och kan utvinnas genom att ett ryggvätskeprov tas med hjälp av en nål.
Resultaten från avhandlingen visar bland annat att analyser av biomarkörer i ryggmärgsvätska hos tvillingar är av stort värde. Trots det mindre antalet tvillingar som analyserats i studierna så är antalet insamlade prover bland det största någonsin hos tvillingar med allvarlig psykisk sjukdom.

Tid och plats: kl 9:00 den 18 sep 2015 i föreläsningssalen Petrén, Nobels väg 12B, Solna Campus.