Publicerad: 2023-10-13 06:58 | Uppdaterad: 2023-10-13 06:58

Digital träff med fantasiexperter

Forskare från Karolinska Institutet mötte elever från Göteborg i ett digitalt möte om naturvetenskap och fantasi. Eleverna deltar i ett skolprogram som syftar till att väcka intresse för forskning och högre utbildning.

I tisdags träffade forskare från Karolinska Institutet klass 5A från Bjurslättskolan i Göteborg via Zoom. Klassen genomför Berättarministeriets skolprogram Redaktör Schwartz forskningsresa och KI:s forskare ville passa på tillfället att ta del av elevernas strålande fantasi. Efter att Benjamin Dedic och Hanna Hägglund presenterat sig för klassen visade de hur man extraherar DNA ur jordgubbar och sen var det dags för eleverna att ställa frågor.

Porträtt på en kvinna med vitt hår och glasögon.
Birgitta Johansson, lärare till klass 5A på Bjurslättsskolan.

Som till exempel:

-Vem är Karolin och varför heter det Karolinska?

-Vad har ni för redskap? 

-Är det roligt att vara forskare?

Eleverna hade även förslag på saker som de tycker att forskarna kan forska på i framtiden som till exempel:

  • Vaccin mot cancer
  • Forska så att inte fler djur dör i sjukdomar 
  • Forska om det finns nya arter av djur

-Jättebra att eleverna fick se någonting från verkligheten! Det var ett bra avslut efter experimenten, säger klassens lärare Birgitta Johansson som var väldigt nöjd med mötet och skolprogrammet.

 

Hur var det att diskutera forskning digitalt med en skolklass elever i Göteborg? 

En man och en kvinna bredvid håller upp varsin jordgubb.
Doktoranderna Benjamin Dedic och Hanna Hägglund visar hur man extraherar DNA från jordgubbar. Foto: Matti Nikkola

-Det var en rolig och lärorik upplevelse att få jobba tillsammans med dessa elever. Det var inspirerande att få ta del av deras nyfikenhet och påhittighet och att tillsammans med eleverna få fundera kring och svara på deras frågor.  Det är ett viktigt och spännande projekt som Karolinska Institutet driver tillsammans med Berättarministeriet för att sänka trösklarna till den akademiska världen för barn i skolor med högt socioekonomiskt index, och det kändes kul att få vara med i denna digitala pilot för att kunna nå ut till barn även utanför Stockholm, säger Hanna Hägglund som är läkare och doktorand på institutionen för medicin Solna på Karolinska Institutet där hon forskar på hjärtstopp hos personer med cancer.  


-Det är mycket spännande att vara med om digital dialog om forskning med elever utanför Stockholmsområdet. Vi kan utnyttja de digitala möjligheterna att få nå skolor och klasser som finns var som helst på vår planet. Detta är en viktig del av vår forskningsverksamhet, att kommunicera och inspirera grupper i samhället som inte har möjlighet att vara på ett forskningslabb, säger Benjamin Dedic som har studerat farmaceutisk vetenskap på Göteborgs Universitet och forskar nu på fetma och diabetes som del av sin forskarutbildning på institutionen för cell- och molekylärbiologi.