Publicerad: 2023-05-15 14:48 | Uppdaterad: 2023-05-24 14:03

Dentmed i medierna

Behandling, patient i stol, tandläkare och tandsköterska.
Tandläkarbehandling vid lärarkliniken. Foto: Storyboard Film & Television AB

Tandvård i debatten. Här finns länkar till debattartiklar och repliker samlade.

Det är dags att våga säga att barntandvård är viktigt.

I media larmas om att regionerna inte hinner med barntandvården. Tunga vårdföreträdare beskriver barntandvården som en börda. 

Det är både onyanserat och leder diskussionen fel,  säger Georgios Tsilingaridis, biträdande prefekt, docent i barntandvård, Karolinska Institutet och Gunilla Klingberg, rektorsråd och professor i barntandvård, Malmö universitet i en debattartikel i Tandläkartidningen.

Tio års väntan på tandläkartider och barn som hamnar i kläm.

Nu varnar tandvårdschefer för att Sverige kan tappa sin världsledande position inom tandhälsan.

– Vi har länge varit stolta över att ha en tandhälsa i världsklass, men den är på väg att raseras, säger Anna-Maria Stenlund Berggren i Region Västerbotten.

"Regeringen missar problemet i tandvården".

Privat­tandläkarna: Det är helt fel av regeringen att tillsätta en utredning om den del av tandvården som fungerar bra, vuxen­tandvården. Det är inom barn- och ungdoms­tandvården som problemen finns.

 

Replik på "Nu måste lärosätena visa musklerna"

Raimo Pälvärinne efterlyste i en debattartikel i Tandläkartidningen nummer 1/2023 en programförklaring från Sveriges lärosäten för tandläkarutbildningen. Nedan ser du gemensam replik från Per Alstergren, Pernilla Lif Holgerson, Peter Lingström och Bodil Lund.