Publicerad: 2021-07-08 09:29 | Uppdaterad: 2021-07-09 09:48

Chiara vinner pris i vetenskaplig kommunikation

Chiara Zagami, forskare anknuten till Institutionen för medicin Solna, är en av tre forskare som kommer att få sin forskning animerad av Fair Journal efter att ha vunnit en tävling i vetenskaplig kommunikation.

I april arrangerade Campus Solna Science Talks en tävling för att öka kreativiteten inom vetenskapskommunikation. Utmaningen var att på ett kreativt sätt kommunicera en vetenskaplig idé till en publik bestående av icke-experter.

Bidragen varierade från affischer, målningar, uppsatser och videor. Vinnarna kommer nu att få möjlighet att göra varsin animerad film om sin forskning och få dem publicerade i Fair Journal.

Att lyckas kommunicera vetenskap med bara en bild

Chiara vann priset för sin egenhändigt tecknade illustration "Lagom-molekylen för en hälsosam tarm". Juryns motivering var "Denna vackert ritade teckning med stort fokus på detaljer väcker omedelbart din uppmärksamhet och lyckas kommunicerar ett vetenskapligt koncept med bara en bild."

Att kommunicera forskning till en publik utanför forskarsamhället är en viktig uppgift. Att ha intresse för detta och samtidigt ett innovativt sinne är lovvärda egenskaper. Institutionen för medicin gratulerar Chiara Zagami och de andra två vinnarna, Dörte Schlesinger och Jörg Bachmann, till priset, men också till deras kreativa förmåga.

Nyheten publicerades först på SciLifeLabs webbplats.

Om Chiara

Chiara Zagami.
Chiara Zagami. Foto: Maya Barakat.

Chiara Zagami är en av medarbetarna i Eduardo Villablancas forskargrupp på avdelningen för immunologi och allergi vid Institutionen för medicin Solna. Hon har en kandidatexamen i biologi och en magisterexamen i hälsa och cellulär molekylärbiologi från University of Catania. Hon har också studerat konst i Italien.

- I ett försök att kombinera mina båda passioner deltog jag i årets tävling. Jag är tacksam för det kommande tillfället att publicera min forskning genom en professionell animerad film och vill gärna fortsätta att utveckla illustrationer som möjliggör vetenskaplig kommunikation, säger Chiara Zagami.

SciLifeLab

SciLifeLab är ett samarbete mellan Karolinska Institutet (KI), KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet, men fungerar som en nationell resurs för hela Sverige när det gäller molekylär biovetenskap med inriktning på hälso- och miljöforskning. Forskningsfaciliteten kombinerar teknisk kompetens med fördjupade kunskaper om translationell medicin och molekylär biovetenskap.

SciLifeLab på KI

The Lagom molecule for a healthy gut.
The Lagom molecule for a healthy gut. Foto: Chiara Zagami