Blogghöjdpunkter från 2017
Du missar väl inte att följa våra suveräna digitala ambassadörer? Här har vi samlat några godbitar från deras bloggar 2017. Håll till godo!
Isabelle Wemar, Läkarstudent
Spartips: vad KI har att erbjuda i övrigt
Det finns fler sätt att vara ekonomisk under sin studietid på Karolinska Institutet än att dricka överblivet kaffe och rota i skafferier.
Näst efter den dagliga kaffekonsumtionen är kurslitteraturen den största utgiften när man pluggar. Kursböcker kan kosta så mycket som 600 kr för den senaste upplagan. Facebook-gruppen ”Köp och sälj för KI STUDENTER” är ett bra sätt att få tag på billig kurslitteratur i andrahand, och ibland ett och annat stetoskop. Även om de flesta böckerna där är gamla upplagor är det oftast väldigt små skillnader mellan dem och den senaste upplagan, och de räcker gott och väl för instuderingen.
KIB, biblioteket på KI, har också många kursböcker som man kan låna. En del finns online och andra finns i fysiska exemplar. Gillar man att sitta på skolan och plugga är det absolut lönt att titta förbi KIB och se om de har några bra böcker. Man kan också använda sig av bibliotekets datorer och få tillgång till speciella datorprogram och webbsidor med utbildningsmaterial. Har man frågor hjälper bibliotekarierna alltid till.
Är man med i Medicinska Föreningen, KIs studentkår, kan man gå med i MFs utskott. De erbjuder en massa roliga och gratis aktiviteter, exempelvis volleybollturneringar, pubrundor och lärorika workshops. Dessutom finns det nästan alltid gratis fika på deras möten.
BASE ligger på Campus Flemingsberg och är KIs gym för studenter. Där kan man träna gratis, både själv och i grupp. Det finns yoga, crossfit, dans, styrketräning, meditation och mycket mer!
Publicerad den 23 februari, 2017 av IsabelleWemarPosted in KI i fokus, Studentliv i fokusLämna en kommentar
Spartips: vad KI har att erbjuda i matväg
När man spenderar största delen av sin tid på skolan är det inte konstigt att man också spenderar mycket av sina pengar där. Ibland behöver man en andra kopp morgonkaffe bara för att kunna hålla ögonen öppna på föreläsningen, ibland glömmer man lunchlådan hemma, ibland man får man en blodsockerdipp på eftermiddagen. Även om kostnaderna var för sig inte är så höga, kan de sammanlagt uppgå i stora summor. Detta går att undvika genom att avstå från kaffet, komma ihåg sina matlådor och stå emot sitt sötsug – vilket är lättare sagt än gjort. Ett mer tilltalande alternativ är att inte behöva avstå från något av detta, utan att betala ett öre.
Gratis morgonkaffe: När det hålls konferenser eller föreläsningar för viktiga personer på KI blir det ofta över kaffe och te. Sådana möten hålls oftast i början och slutet av terminerna, så om det är lågsäsong kan man gå till Hus75 på Campus Solna och rota igenom skafferiet där. Oftast göms en burk utgånget Nesafé längst in på någon hylla.
Gratis lunch: Ibland anordnas lunchseminarier på KIB, KI:s bibliotek. Då bjuds det på gratis lunch i form av wraps och mineralvatten. Se till att vara där tidigt så att wrapsen inte tar slut.
Gratis fika: Varje torsdag klockan 16:00 hålls Coffee Hour utanför KIB på Campus Solna. Det är Medicinska Föreningen, studentkåren, som håller i den och det bjuds på kakor, frukt och te. Och kaffe såklart.
Olivia Eliasson, Fysioterapeutstudent
Hur mycket hinner man med?
Ofta får jag frågan hur mycket man egentligen hinner med vid sidan av sina studier. Mitt svar på den frågan är alltid: det är indviduellt! Helt ärligt så är det verkligen otroligt indviduellt vad man hinner med och inte utanför sina studier.
Vad man hinner med beror helt enkelt på hur effektiv man är i sin vardag, hur mycket ledig tid man vill ha under veckorna samt vilka resultat man vill uppnå i skolan. Jag är en sådan person som alltid gillar att ha mycket saker att göra samtidigt. Jag studerar, under hela år 2 på KI jobbade jag på fitness24seven (jobbar ingenting där nu för tillfället dock då jag behövde en paus), tränar varje dag på min fritid och är signad artist på ett underbolag till Universal. Självfallet kan jag känna att tiden ibland inte räcker till, ibland känner jag att jag tagit på mig alldeles för mycket ansvar och krav, detta resulterade i att jag nu kände att jag behövde lite paus från jobb och arbete, men för det mesta så är jag faktiskt nöjd med min situation. Jag gör mitt allra bästa både i skolan, träning och inom musiken, och vad jag prioriterar mest beror på dagsläget. Men som sagt är det av stor vikt att inte ta på sig för mycket, jag jobbade som sagt varje vecka under hela år 2 plus att jag jobbade övertid hela sommaren med en veckas semester, och det blev helt enkelt för mycket, vilket nu gör att jag faktiskt valt att inte arbeta under höstterminen.
Mina tips till dig som är helt ny student:
- Börja med att bara fokusera på att komma in i rutinerna i skolan. Skolan tar väldigt mycket tid den första terminen och det kan vara svårt att hinna med att jobba vid sidan om.
- Testa med att börja arbeta på ett jobb med få arbetstimmar i början. Det kanske räcker med någon eller några dagar i månaden, bara så att du kan få känna hur det känns.
- Prioritera det du tycker är viktigast. Skolan bör gå först (när det kommer till arbete och liknande) om det verkligen är det du vill arbeta med i framtiden.
- Tillåt dig själv att ta det lugnt. Speciellt när man är ny student så går energin åt till att bara komma in i de rätta rutinerna, skapa en studieteknik som fungerar för en själv, då är det viktigt att man får någon dag i veckan till att bara göra det man tycker är kul och det som får en att må riktigt bra.
- Prata med andra i klassen, hur gör dom? Hur mycket jobbar de och hur mycket påverkar det deras studier? I min klass är det väldigt många som jobbar vid sidan om, så det är verkligen möjligt att ha ett arbete vid sidan av skolan.
- Arbeta med något som DU tycker är kul och som du tycker ger dig något. I och med att jag jobbade på gym så fick jag jobba i en miljö jag tyckte om. Jag får erfarenheter som är värdefulla för mig i framtiden som fysioterapeut, och jag får utveckla min förmåga att hantera stress, självständighet och individer.
Linnea Wester, Sjuksköterskestudent
Varför sjuksköterska?
Påskvecka betyder ledighet! Eller inte.
Jag har haft deadlines som jag inte riktigt planerat för. Ingen lugn stund alltså. Men jag har det under kontroll. Eller kanske inte under kontroll men det är heller inte helt kört heller! Precis som det är med mina studier för det mesta.
Dock tänkte jag peta in det här inlägget nu innan antagningen stänger. För den 18:e är det dags. Då ska du alltså ha sökt. Om du nu skulle råka hamna här i sista minuten full av ångest så vill jag säga: SÖK TILL KI!
Bli sjuksköterska. Det finns nästan ingen anledning att inte bli det. Här kommer en liten lista med positiva saker.
Varför ska du bli sjuksköterska?
- För att du gillar att ha många bollar i luften! Sjuksköterskan är avdelningens spindel i nätet. Du behöver vara uppmärksam och medveten om din omgivning, för du ska lyssna och ta in resten av vårdpersonalens obeservationer och sedan bygga en helhetsbild.
- För att du vill vara patientens röst och trygghet! Du kommer att vara ansvarig för omvårdnaden och se till att patientens behov ses till även när du inte kommer att utföra omvårdnaden själv. Du kommer att hjälpa läkaren att göra den medicinska bedömningen .
- För att du vill göra livet bättre för människor i en utsatt situation! Alla vi som varit i kontakt med vården vet vilken skillnad det är när man blir bemött av en bra sjuksköterska. En bra sjuksköterska kan skapa en trygg miljö i nästan vilken situation som helst.
- För att du vill ha valmöjligheter! Du kan arbeta med hur mycket olika grejer som helst. Och du kommer nog aldrig att ha problem med att hitta jobb, det är en stor brist på sjuksköterskor redan nu och den kommer inte att bli bättre på länge.
- För att du vill ha en utmaning! Att arbeta med människor är alltid en utmaning. Du kommer att behöva söka efter symptom och läsa mellan raderna för att förstå vad patienten verkligen menar.
Det här är bara ett par skäl. Sjuksköterskor är hårt arbetande hjältar. Vem vill inte vara en sådan? Jag vet att jag vill. Hoppas att du gör samma val som mig.
Linnea Lin, Läkarstudent
Extrajobb
Två vanligt förekommande frågor är:
- Räcker CSN-pengarna till?
- Hinner man med jobb vid sidan av studierna?
Svaren på bägge frågorna är både ja och nej. Allt beror på hur man utnyttjar pengarna och tiden. I Stockholm får man iaf räkna med att minst halva CSN oftast går till hyra m.m. Höga bostadskostnader äter ofta upp stora delar av inkomsten, men då får man bara hitta ett sätt att skära ner på andra utgifter. Det går alltså att överleva på knappt 10000kr/mån.
Vad gäller jobb, gäller det att hitta ett tidsbesparande jobb. Antingen ett distansjobb som ej kräver närvaro på en arbetsplats, eller ett flexibelt jobb där du kan välja dina arbetstider och som ej kräver att du jobbar 8h åt gången t.ex. Ett caféjobb exempelvis, är oftast mycket tidskrävande, där det är omöjligt att jobba 2-4h per pass, utan kräver hela dagar. Det blir därför svårt att få in jobb på vardagar, utan blir oftast på helger. Ett helgjobb är iofs inte heller helt fel, men personligen föredrar jag att vara ledig på helger
Genom åren har jag provat på några olika extrajobb, men mitt jobb som digital studentambassadör (studentbloggare) har klart varat längst. Har nu bloggat genom KI i över två år, vilket är sjukt kul. Ett oerhört flexibelt distansjobb. Har fått dokumentera min tid genom läkarprogrammet, fått dela med mig av info med er, samtidigt som jag kunnat tjäna en extraslant på detta.
Denna höst har jag även fått chansen att äntligen bli studentambassadör för KI. Det är visserligen inget distansjobb, men kräver ingen regelbunden närvaro, utan man väljer själv vilka mässor och uppdrag man tar på sig. Återigen oerhört flexibelt. Jag har tidigare varit tillfälligt inkallad som studentambassadör på några mässor i Sverige, men inte genomgått någon utbildning. Nu blir det mer officiellt så att säga.
Därutöver har jag precis påbörjat ett jobb hos Byon8, ett startup medtech-företag som arbetar med A.I. Även här är det ett distansjobb, där jag tillsammans med andra läkarstudenter skriver diagnoser. Två flugor i en smäll: plugg och pengar.
Mina tidigare jobb har varit som läxhjälpare/mattecoach genom My Academy och Mattelärarna. Ett väldigt vanligt jobb för studenter.
Felicia Stålhand, Psykologstudent
Spännande studier
Sista momentet på differentell psykologi är otroligt spännande. Vi har precis börjat men har hunnit prata om grundläggande molekylärgenetik, tvillings och adoptionsstudier och gener, hjärna och beteende. Intressant, klurigt och lite omskakande bland tankarna. Allt har inte landat än och mycket är lite svävande, men det har varit en väldigt intressant första vecka på tredje momentet.
Lite av det som vi pratat om är exempelvis
- Allt är genetiskt. Såklart i olika grad och såklart med senare inverkan av miljö. Men grunden är att allt vi får med oss är genetiskt. Hur det sen ger uttryck kan dock variera.
- Vi människor är till 99,9% lika i generna. Endast 0,01% skiljer oss åt och ändå är vi ”så pass olika”.
- Varför enäggstvillingar som delar både gener och miljö ändå är olika?
- Vad epigenetik (Epigenetik betyder vid sidan av generna och kan ses som en bro mellan miljö och arv) är och hur det skulle påverka oss och synen på evolutionen om det visar sig stämma.
- Pleitrofi – att en genotyp kan påverka olika fenotyper (Till exempel storlek eller ögonfärg, detta varierar mellan individer)
- Polygenocitet – att flera genotyper kan påverka en och samma fenotyp.
- Polymorfism – vanliga variationer i DNA:t. Den vanligaste kallas SNP (eller snipp) och innebär att ett baspar har bytt ”partnerbokstav”. Detta kan ge noll effekt eller effekter som sjukdom, längd eller liknande.
Mycket intressanta ämnen men också information som tar tid att smälta och tid att få ihop i hjärnan. Igår jobbade vi med molekylärgenetik vilket jag tyckte var sjukt svårt. Ska sätta mig och jobba med det nu och hoppas att lite lossnar innan dagens föreläsning om evolution och beteende.
Oscar Kjellberg, Läkarstudent
Rollen som läkarstudent
Jag har tidigare skrivit om hur en vanlig dag kan se ut på läkarprogrammet men inte så mycket vad vi egentligen gör. Eftersom utbildningen medför en yrkesexamen är det viktigt att lära sig yrket. Det innebär att man ska kunna mycket och vara väldigt allsidig. Man måste t ex kunna styra det medicinska arbetet på en avdelning, ronda, träffa och undersöka patienter, möta patienter på en mottagning, dokumentera, ha kontakten med annan personal på vårdenheten och utföra enklare åtgärder. Utbildningen går helt enkelt ut på att axla rollen som underläkare. Uppgifter som vi förväntas utföra som läkarstudenter är:
- Ta anamnes (det vill säga fråga relevanta frågor som rör sjukdom eller skada)
- Undersöka patienten
- Rapportera patienten till en annan eller mer senior kollega samt komma med preliminära diagnosförslag, förslag på handläggning inklusive prover, utredningar samt förslag till behandling
- Dokumentera samtalet och undersökningen i journalsystemet
- Dessutom leda och genomföra en rond tillsammans med sjuksköterskor, para-medicinare och andra professioner i vården
- Tolka provsvar
- Skriva remisser till undersökningar och utredningar (t ex ultraljud av hjärta, lungröntgen, lungfunktionstest mm)
- Justera doser på mediciner baserat på provsvar och patientens tillstånd
- Informera patienten om hälsotillståndet och besvara frågor som rör patientens mediciner och sjukdomar
- Ha kontakten med sjuksyrror och löpande stämma av planen för patienten
Som ni förstår är det en del att hålla reda på och mycket att sätta sig in i. Det räcker alltså inte att ha koll på de teoretiska detaljerna vad gäller hjärtsvikt, lunginflammationer, höftförslitningar och kärlkramp. Dessutom förväntas att man bär det medicinska ansvaret och ”hålla ihop säcken” för patienten. Som tur jobbar inte läkare ensamma och det finns fantastiskt duktiga sjuksköterskor, undersköterskor, fysioterapeuter, logopeder, arbetsterapeuter, kuratorer och inte tala om alla medicinska sekreterare som tillsammans håller ihop vården för patienterna.
Awaz Pechrak, Tandläkarstudent
Planering inför höst
All right..
Nu har vi fått schemat ?? Its looking mighty fine men jag behöver förbereda allt innan start så det inte blir konstigt.
- Restock on stationary (ÄLSKAR SÅNT)
- New calender (jag vet att jag har mobilen men jag är old school med att behöva skriva för hand för att komma ihåg bättre)
- Väska (KI väskan såklart :P)
- Böcker (väntar jag med tills vi börjar)
Sen planerar jag inför vardagar. Så gjorde jag förra året. Tycker om att allt ska funka smidigt, no stress ! Värsta som finns. Morgonen är viktigast för mig och just nu ser det ut lite såhär.
Wake up, prep dinner, get dressed (träningskläder), prep baby brekkie, prepp our brekkie (kommer behöva skriva det som ska lagas också), wake baby, dress baby, ta bussen och feed baby on bus, lämna på förskola, dra till huddinge, träna på KIs gym (for free :P), duscha, get dressed, föreläsning, pick up, home..Matlådor på söndagar för mån-fre Vegan.
Nåt sånt skulle va idealt MEN först måste inskolningen på förskolan gå bra. Jag tror bebis är redo men det är inte jag. Kommer nog aldrig bli heller. Hence träningen på morgonen för att bli av med lite ångest. Fingers crossed att allt kommer gå bra iaf.
Fattar inte att det är termin 3 nu… och sen 4.. och sen nästan halvvägs ?? Jag tror det kommer gå jätte jätte snabbt! Skönt på ett sätt men samtidigt betyder det att 5år av mitt liv kommer flyga bort jätte jätte snabbt! Dont want that…men ska försök njuta av varje sekund.
Lite saker som har pajjat mitt humör är: tappat bort plånboken med allt i. Luckily still got my fone. Sen kommer man hem till lägenheten som luktar. Why? because i left a watermelon out. 1vecka. Den hade typ deflated? Så börja slutet av semestern med att skrubba hela köksbänken med min man. Flyget gick bra, vi har en lägenhet, were healthy, vi lever yadayada things could be worse I know. MEN ÄNDÅ! Let a woman have a rant. Ser fram emot sömn nu, vakna på bättre humör. och kaffe. Kaffe sen bättre humör. Rutten melon luktar torsk.. just saying. If you didnt know now you know. Hela huset. Just saying. Annoying. Cancelled alla kort och grejer. ?? Jag ser ut så här. Ok im done.
Bye for now…