Publicerad: 2022-06-17 14:44 | Uppdaterad: 2022-06-22 10:01

Birgitta Nordgren får Ingrid Odéens pris 2022

porträtt av Birgitta Nordgren i doktorshatt och med blommor vid utdelning av pris.
Birgitta Nordgren, med. dr., sektionen för fysioterapi, NVS. Foto: Privat.

Sektionen för fysioterapi har i år tilldelat Ingrid Odéens pris för forskning inom sjukgymnastik till medicine doktor Birgitta Nordgren.

Birgitta Nordgrens forskningsområde var inledningsvis inom fysisk aktivitet och reumatologi, men har idag vidgats till fokus på kvinnohälsa. Genom sitt brinnande intresse för kvinnohälsa har hon utvecklat sig både kliniskt och vetenskapligt inom området. Arbetet som adjunkt vid KI och specialistfysioterapeut inom gynekologi, obstetrik och urologi vid Karolinska Universitetssjukhuset har skapat möjligheter för klinisk forskning och forskningsanknuten utbildning.

Birgitta är en etablerad och respekterad expert inom såväl fysisk aktivitet vid reumatisk sjukdom som kvinnohälsa och fysioterapeutiska interventioner vid gynekologiska, obstetriska och urologiska sjukdomar och tillstånd. Hon har utvecklat och är kursansvarig för en fristående interprofessionell kurs på avancerad nivå, Bäckenbottenhälsa – prevention och rehabilitering. Kursen ges även som uppdragsutbildning. Kursledarna belönades 2019 med priset Gyllene Äpplet för sitt arbete med att utveckla kursen.

Ingrid Odéens stiftelse för forskning inom sjukgymnastik

Sektionen för fysioterapi vill genom utdelning av medel ur Stiftelsen för sjukgymnasters forskning stötta juniora forskare under uppbyggnad av sin egen forskningslinje. Priset delas ut årligen, nomineringen tas fram av sektionsledningen.

Ingrid Odéens stiftelse för forskning inom sjukgymnastik.

Kontakt

Birgitta Nordgren Assisterande lektor