Publicerad: 2021-09-10 15:24 | Uppdaterad: 2022-02-09 14:14

Besväras du av fibromyalgi?

dekorativ bild
Photo: FG Trade, iStock

I Sverige lever idag cirka 200 000 personer med fibromyalgi, ett långvarigt smärtsyndrom som ofta orsakar stort lidande för patienter med spridd värk, trötthet och stelhet i kroppen. Kognitiv beteendeterapi (KBT) har tidigare visat sig effektiv mot fibromyalgi. Du som har fibromyalgi är välkommen att delta i en studie där två sorts KBT-behandlingar ska jämföras.

dekorativ bild
iStock Foto: Fizkes

Kort om studien

Den här studien jämför effekten av två olika internetförmedlade KBT-behandlingar för patienter med fibromyalgi. Forskare på Karolinska Institutet vill nu undersöka vilken av de KBT-behandlingarna är bäst för att minska fibromyalgisymtom och förbättra livskvaliteten.

Hur går studien till?

Som deltagare lottas du till en av de två behandlingarna. Båda behandlingarna sker via internet och är 10 veckor långa. Under 10 veckor arbetar du med beprövade strategier som skräddarsys efter dina behov. Vår förhoppning är att behandlingen ska kunna minska din symtombörda och öka din livskvalitet. Du arbetar självständigt men har kontakt med en behandlare via textmeddelanden. Inga videosamtal ingår.

Vem kan delta?

För att vara med i studien behöver du ha fått diagnosen fibromyalgi av läkare.

Studien är öppen för vuxna i hela Sverige. Du behöver ha tillgång till internet, kunna läsa och skriva på svenska och kunna arbeta med din behandling under 10 veckor.

Inga fysiska besök krävs. Du kan vara bosatt var som helst i Sverige. Deltagandet är kostnadsfritt.

Anmälan

Du kan läsa mer om studien och anmäla dig här

 

Kontaktinformation för studien

Om du har frågor eller vill ha mer information om studien är du välkommen att kontakta den huvudansvariga forskaren Maria Hedman-Lagerlöf, Leg. Psykolog, Med. Dr. Tel: 070-258 41 57, e-post: maria.hedman-lagerlof@ki.se .

 

Kontakt

Maria Hedman-Lagerlöf Postdoktorala Studier