Publicerad: 2021-09-09 11:29 | Uppdaterad: 2021-09-12 15:13

Besväras din tonåring av överdriven oro?

dekorativ bild
iStock. Foto: Tunatura

Oroar sig din tonåring överdrivet mycket över olika saker? Stör oron så mycket att din tonåring får koncentrationssvårigheter, blir nedstämd, får svårt att sova eller blir arg och irriterad? Du kan anmäla ditt barn till en studie där hen kan få KBT-behandling via internet.

Barn- och ungdomspsykiatrin i Stockholm och Karolinska Institutet utvärderar just nu kognitiv beteendeterapi via internet (IKBT) för överdriven oro. BIP Oro är en studie som utvärderar internetförmedlad behandling för ungdomar i åldern 13–17 år som har överdriven oro. Studien är ett samarbete mellan barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, i Region Stockholm och Karolinska Institutet.

Hur går studien till?

Behandlingen som utvärderas i den här studien ges över internet under åtta veckor. I studien jämför vi internetbehandling med att inte få behandling. Ungdomarna som deltar i studien lottas därför till att antingen få behandlingen direkt eller efter 12 veckor. Ungdomen och vårdnadshavarna jobbar självständigt med ett internetprogram och får regelbundet stöd av en behandlare.

Anmälan

Vill ni anmäla intresse för studien finns mer information och länk till anmälan här.

Viktigt att veta

Ungdomen måste vara närvarande när intresseanmälan görs. En behandlare kommer att kontakta er för en kort telefonintervju. Om det verkar som att studien kan passa er bokas en intervju med ungdomen och minst en vårdnadshavare in. Då beslutar ni tillsammans med behandlaren om ni ska vara med i studien. Denna intervju kan genomföras på distans via webbkamera eller per telefon.

Som deltagare i studien kommer ungdomen att räknas som patient vid BUP Stockholm, och kontakten kommer att journalföras enligt ordinarie kliniska rutiner.

Kontaktpersoner för studien

Har du några frågor kan du ringa studiekoordinator/leg. psykolog Tove Wahlund på telefonnummer 08-123 521 86, alternativt skicka e-post till tove.wahlund@ki.se

Ansvarig forskare för studien är Erik Andersson, erik.m.andersson@ki.se

Tove Wahlund