Publicerad: 2016-01-13 15:17 | Uppdaterad: 2016-01-13 16:04

Avskedssymposium för Eva Kimby

Den 25 november anordnade HERM ett symposium för Eva Kimby som gått i pension. Flera föreläsare och gäster var inbjudna – bland andra Björn och Lena Ulvaeus.

Eva Kimby, professor och överläkare i Hematologi, är en av Sveriges internationellt mest kända lymfomforskare. Hon har under många år lett forskning inom området indolenta lymfom och kronisk lymfatisk leukemi och varit djupt engagerad i att bygga upp svenska och europeiska samarbetsgrupper och utbildningar. Hon leder en forskargrupp vid Centrum för hematologi och regenerativ medicin (HERM) sedan 2012 och kommer att fortsätta med det framöver. I samband med hennes pensionering från kliniken anordnades ett symposium i Novum och på HERM.

Symposiet leddes av professor Eva Hellström Lindberg, chef för HERM och professor emeritus Gösta Gahrton och professorskollegor som arbetat nära Eva genom åren deltog som föreläsare med både historiska återblickar och det allra senaste inom forskningsområdet; Michele Ghielmini (Basel), Harald Holte (Oslo), Richard Rosenquist (Uppsala), Birgitta Sander (Labmed) och Anders Österborg (Onkpat).

I Evas egen presentation -Still a secret after all these years – satte hon sin forskning och långa arbetsliv vid kliniken och institutionen i ett spännande perspektiv. Symposiet avslutades med buffé och posterutställning på HERM och kollegor från när och fjärran hade rest till Stockholm för att delta i festligheterna.

Samma dag hade HERM besök av Björn och Lena Ulvaeus som donerat pengar till forskning inom kronisk lymfatisk leukemi (KLL). Eva Hellström Lindberg, Eva Kimby, Aleksandra Krstic och Robert Månsson berättade om diagnostik och behandling, nya tekniker och vad som händer med sjukdomen under behandling.