Publicerad: 2016-10-21 11:32 | Uppdaterad: 2016-11-02 15:03

Åtta internationella masterstudenter fick ta emot årets stipendier

Årets stipendiater vid KI:s globala masterprogram. Foto: Susanna Forsell

För femte året i rad har Karolinska Institutet Global Master’s Scholarship delats ut till masterstudenter utanför Europa. Karolinska Institutets åtta globala mastersprogram hade i år det största söktrycket av alla svenska lärosäten för masterprogram hösten 2016.

I år var det åtta masterstudenter av 1 200 sökande som fick ta emot stipendiet värda 180 000 till 360 000 kronor vid en ceremoni den 18 oktober.

Stipendierna ska täcka studenternas studieavgift och medlen kommer från Universitets- och högskolerådet, UHR.

– Det här är en viktig del i KI:s strategi och arbete med att bli ett mer internationellt universitet, säger Gunnar Nilsson, prodekan för utbildning vid KI, som också uppskattade det personliga mötet med studenterna.

”Det är häftigt”

Stipendiet är helt meritbaserat och utgår från studentens betyg, arbetslivserfarenhet, forskningserfarenhet och ett så kallat motivationsbrev som studenterna själva får skriva i sin ansökan.

En av stipendiaterna är Ka Wai Lee från Hongkong som studerar Molecular Techniques in Life science – ett gemensamt masterprogram för KI, KTH och Stockholms universitet.

– Anledningen till att jag valde KI, som många andra här, var för det goda ryktet och kvalitén. Jag tycker dessutom mycket om mina kurser och föreläsningarna är jättebra. Det är häftigt att jag kan gå till olika universitet och studera vad de faktiskt specialiserar sig på, det är en bra kombination för mig, säger Ka Wai Lee.

Stipendiaten Isabel Hernandez från Mexiko studerar masterprogrammet i bioentreprenörskap:

– Jag gillar verkligen det här programmet inom entreprenörskap för att det tillåter två olika världar som kan samarbeta, forskning och entreprenörskap. De två kompletterar varandra och jag tror att det gör skillnad för patienten, säger hon.

Flest sökande till KI

Inför hösten 2016 sökte över 3 000 studenter från 128 länder till KI:s globala masterprogram och KI är också det lärosäte i Sverige som har flest sökande per program till de internationella masterprogrammen.

Under ceremonin var vikarierande rektor Karin Dahlman-Wright på plats för att dela ut stipendierna:

– Det är fantastiskt roligt, det här är studenter som är väldigt ambitiösa från olika delar av världen, säger hon.

Text och foto: Susanna Forsell