Publicerad: 2020-07-30 08:15 | Uppdaterad: 2021-08-04 12:53

Academic Pride flaggar för digital festival

Karolinska Institutet deltog med studenter, medarbetare och ledning i Stockholms Prideparad den 2 augusti 2014. Den 28 juli hissades regnbågsflaggan på Karolinska Institutets campus. Ledningen deltog med Christina Bostedt, Per Bengtsson and Anders Gustafsson (tf rektor). Foto: Gunnar Ask

Covid-19-pandemin stoppar inte kampen för hbtq-personers rättigheter. Årets Stockholm Pride livesänds istället digitalt under namnet Stockholm Pride Summer Stream. Som vanligt deltar flera av Stockholms lärosäten under den gemensamma parollen Academic Pride, som i år samlar både studenter och anställda på sju lärosäten.

Under pandemin har flera länder på ett allvarligt sätt inskränkt hbtq-personers rättigheter (extern länk), samtidigt som möjligheterna till fredliga manifestationer och protester kraftigt begränsats. Viktiga lagändringar skjuts på framtiden och i länder med karantän tvingas många unga tillbaka till föräldrahem där de inte fullt ut accepteras. Över 500 Pride-festivaler världen över har fått ställas in eller skjutas på framtiden, enligt ©European Pride Organisers Association 2020 (extern länk).

–  Vi står enade i vårt arbete för lika villkor för hbtq-personer, ett arbete som pågår året runt och som är extra viktigt nu i ett hårdnande klimat där vi ser en tillbakagång i hbtq-personers rättigheter i flera länder och en ökad hotbild mot hbtq-personer och ‑organisationer, säger representanter för Academic Pride i ett gemensamt uttalande.

Även om vi i år inte kan samlas på gator och torg är det viktigare än någonsin att hitta sätt att tillsammans stötta varandra, göra nya bekantskaper, utbyta erfarenheter och nya kunskaper, och inte minst fira de framgångar som det gångna året faktiskt bjudit på.

KI arrangerar forskningsseminarium om psykisk ohälsa

Photo of Richard Bränström.
Richard Bränström, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap. Foto: Rebecka Uhlin

Karolinska Institutet deltar i Pride House genom att arrangera ett digitalt seminarium om hbtq-personers hälsa. Richard Bränström, docent i folkhälsa vid institutionen för klinisk neurovetenskap, talar under rubriken ”Why are LGBTQ people at increased risk of mental health problems?”, fredag 31 juli kl. 15:00-15:45. Läs mer om seminariet.

Titta på seminariet - tillgängligt från 31/7 kl. 16:00

Arbetet för lika villkor stannar inte vid Pride

Portrait of Anders Gustafsson
Anders Gustafsson, prorektor vid Karolinska Institutet. Foto: Erik Flyg

– För mig som prorektor för Karolinska Institutet är kunskap om hbtq-frågor centralt. Utbildning och forskning av hög kvalitet förutsätter lika villkor och allas lika rättigheter och möjligheter. Detta är något vi arbetar i den ordinarie verksamheten och något som i allt högre grad genomsyrar och präglar hela Karolinska Institutet, säger prorektor Anders Gustafsson som ansvarar för lika villkor på KI, och fortsätter:

– Vi har ett stort ansvar för att säkerställa att våra studenter utexamineras med kunskap för att ge hbtq-personer rätt vård och bemötande i sina framtida yrkesroller. Det är också viktigt att vi som framstående forskningsinstitut integrerar kunskap om lika villkor i forskningens innehåll. 

Stockholm Pride Summer Stream

Stockholm Pride Summer Stream pågår mellan fredagen den 31 juli och söndagen den 2 augusti. På programmet finns livesända seminarier från Pride House, artistframträdanden från Pride Stage och nedslag från olika event runt om i Pride City. Läs mer om programmet på Stockholm Pride.

Academic Pride

Academic Pride är ett samarbete kring Stockholm Pride mellan flera av Stockholms lärosäten med tillhörande studentkårer: Ersta Sköndal Bräcke högskola, Handelshögskolan, Hyper Island, Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan, Sophiahemmet Högskola, och Stockholms universitet.

Årets program innehåller inga speciella Academic Pride-aktiviteter, men Prideflaggan kommer att hissas på samtliga deltagande lärosäten under hela festivalprogrammet.

Deltagandet i Pride arrangeras tillsammans med de olika lärosätenas studentkårer, bland andra Medicinska Föreningens HBTQ-förening Queerolinska vid Karolinska Institutet, kårföreningen Rainbows vid Stockholms universitet (en kårförening för HBTQIA+ studenter) och Handelshögskolans studentkår SASSE.

Kontakt